Gyereknapi programok – ezúttal főleg virtuálisan

A gyereknap hagyományosan nagy móka. Május utolsó vasárnapján a kicsiké a főszerep, ilyenkor főleg szabadtéri programok szórakoztatják a nagyérdeműt - ám idén a járványhelyzet kicsit átírta a forgatókönyvet. Azért nem kell megijedni, számos online program közül válogathatunk!

Egy nemrég készült felmérés szerint a vásárlók harmada 6000 forintnál többet költ gyermeknapi ajándékra idén. Bár a gyerekek megajándékozásának nincsen akkora hagyománya, inkább az aktív programok viszik a pálmát május utolsó vasárnapján, az idei járványhelyzetben lehet, hogy sok szülő inkább a kézzel fogható ajándékok felé fordult. Bár jó hír, hogy

a legkeresettebbek most is a szabadtéri és kreatív játékok, a könyvek, kifestők és a sporteszközök.

A magyar családoknak egyébként körülbelül 87 százaléka ünnepli a gyermeknapot, idén azonban az ilyenkor hagyományos programok elmaradnak. A felmérés azt is megvizsgálta, hogy hol töltik a családok május utolsó vasárnapját: a válaszadók 57 százaléka otthon marad, 28,5 százaléka egy lakóhelyéhez közeli kirándulást tervez, 12,5 százaléka pedig állatkertbe megy. Külön érdekesség, hogy minden második család már a nagyszülőkkel együtt fogja ünnepelni ezt a napot, bár sokan inkább csak az unokatestvérekkel, keresztszülőkkel vagy barátokkal találkoznak, 35 százalék pedig semmilyen érintkezést nem tervez a szűk családon kívül.

Ha otthon maradunk, akkor sem kell aggódnunk, hiszen a szokásos gyereknapi programok közül sok került át az online térbe.

 

Egész napos online programmal készül a Vasúttörténeti Park

A Gyereknapi Házhoz Megyünk Fesztivál május 31-én 10 és 18 óra között a Vasúttörténeti Park Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján tekinthető meg. Horváth Szilárd vezetésével a nap folyamán többször élőben jelentkeznek be a park területéről: fellép az Apacuka zenekar, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, a Rutkai Bori Banda és az Eszter-lánc Mesezenekar, de látható lesz az Aranyszamár bábtársulat előadása is.

Schvéd Norbert, a Vasúttörténeti Park vezetője a park közleményében arról beszélt: évek óta hagyomány a gyereknapi ünneplés náluk, így különösen ebben a nehéz helyzetben szeretnének a gyerekek arcára mosolyt csalni. „Bízom benne, hogy az online térben is vissza tudunk adni egy-egy szeletet a megszokott »parkos« hangulatból” – mondta.

A programok között meseolvasás, gyereknapi arcfestés és online kézműveskedés is szerepel, továbbá a közlekedésbiztonságról is szó lesz az esemény Facebook-oldalán. A szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról is hallhatnak érdekességeket az oldal látogatói. A szülők a gyermekneveléssel, sportválasztással és az egészséges táplálkozással kapcsolatban kaphatnak tanácsokat, illetve óránkénti feladványokkal is várják az érdeklődőket. A napot Ördög Nóra búcsúmeséje zárja.

 

Pünkösdkor már hajózhatunk a Balatonon

A hagyományos húsvéti kezdés helyett pünkösdkor, 2020. május 30-án indítja a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) az első menetrendi és sétahajó-járatait, igazodva a járványügyi helyzet új, enyhébb kormányzati intézkedéseihez. Így akár egy hajókázás is beleférhet a gyereknapi programba.

Május 31-én gyereknap alkalmából a megvásárolt Playmobil gyerekjegyek mellé egy ajándék Playmobil figurát kapnak a kicsik. A szezonindulás első két hetében a négy legforgalmasabb útvonalon közlekednek majd hajók minden nap, naponta négyszer a Siófok-Balatonfüred-Tihany, Balatonboglár-Révfülöp és Fonyód-Badacsony útvonalakon, valamint napi 3 alkalommal Balatonmáriafürdő és Balatongyörök között. A pünkösdi szezonindító hétvégétől kilenc kikötőből sétahajó-járatok is indulnak: Siófokról, Balatonfüredről, valamint Keszthelyről minden nap, további hat kikötőből – Badacsonyból, Balatonboglárról, Balatongyörökről, Balatonlelléről, Balatonmáriafürdőről, valamit Révfülöpről – pedig a hétvégi napokon.

Jó tudni, hogy a hajók zárt utastereiben kötelező a szájmaszk, a nyitott fedélzeti részeken pedig ajánlott a viselése. Kötelező az egymástól számított 1,5 méteres távolság betartása a kikötőben, a pénztáraknál és a hajók fedélzetén is, kivéve az egy háztartásban élőket. A szállítható utasok számát a járatok maximális befogadóképességhez képest átmenetileg csökkentik, emiatt a cég a legnagyobb hajóit állítja forgalomba, jegyeket minden járatra korlátozott számban adnak el.

 

Országos online gyermeknapot rendeznek a bábszínházak

Egész napos online programsorozattal készül az ország tizenhárom bábszínháza a kecskeméti Ciróka szervezésében. A május 31-én reggel 8 óra 30 perctől 21 óráig tartó programsorozat „egyszeri és megismételhetetlen alkalom lesz, izgalmas és különleges vendégelőadásokkal, ráadásul ezúttal az időjárás miatt sem kell majd aggódnia senkinek”.

A színes kínálattal minden korosztályra gondolnak, hiszen a legkisebbeket és szüleiket 4 éven aluliaknak szóló babaelőadásra várják, az ovisokat és iskolásokat pedig népmesékkel, örök klasszikusokkal és vásári játékokkal lepik majd meg.

A résztvevők között lesz a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, a pécsi Bóbita Bábszínház, a Budapest Bábszínház, a kecskeméti Ciróka Bábszínház, a zalaegerszegi Griff Bábszínház, az egri Harlekin Bábszínház, a veszprémi Kabóca Bábszínház, a budapesti Kolibri Színház, a szegedi Kövér Béla Bábszínház, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház, a Miskolci Csodamalom Bábszínház, a győri Vaskakas Bábszínház és a debreceni Vojtina Bábszínház.     

A programsorozatot a 13 bábszínház egyszerre közvetíti majd.

 

Gyereknapi online Alma Együttes koncert

2020. május 31-én 17:00 órakor a Tesco Üzletsor Facebook-oldalán csatlakozhatunk az Alma Együttes online koncertjéhez is. Nemcsak bulizhatunk egy nagyot a saját nappalinkban, de a koncert után öt szerencsés nézőnek lehetősége nyílik arra, hogy becsatlakozzon az együtteshez egy privát beszélgetésre.

Ha szeretnénk a gyermekeinkkel részt venni egy kötetlen beszélgetésen az együttes tagjaival, akkor nincs más dolgunk, mint részt venni a Facebook-oldalon futó nyereményjátékon.

 

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.

Ha fontosnak tartod a családot, a szülői szerepekhez kapcsolódó értékeket, és szeretnél további cikkeink között böngészni, akkor kövesd be a Családhálót a Facebook-on!

Iratkozzon fel hírlevelünkre