Az egyszeri főpolgármester esete a nácikkal

A hatóságnak meg kell akadályoznia, hogy nácik dúlják fel a város rendjét – ezt írta ki Facebook oldalára Karácsony Gergely főpolgármester, reagálva a tegnapi megemlékezésre. Arra a rendezvényre, amelyen futballszurkolók emlékeztek meg két társukról, akiket kegyetlen módon szúrtak agyon egy éjszaka a Deák téren.

A főpolgármester szerint Budapest nem tűri a rasszista uszítást. Mint mondja, semmilyen tragédia nem lehet ürügy a megfélemlítésre, az önbíráskodásra – „sem itt, sem máshol nincs helye ennek a szuttyos gyűlöletnek”.

Na, akkor itt álljunk meg egy szóra!

Több szinten is szégyenteljes ugyanis, ami a késelés után történik.

Azon szinte már meg sem lepődünk, ahogyan egyes médiumok máris próbálják a történteket relativizálni. A hatóságokon kívül senkinek nem lehet joga eldönteni, hogy mi történt azon a gyilkos éjszakán.

Senki nem teheti meg, hogy védi az elkövetőket, hogy „kontextusba helyezi” tettüket. Senki nem teheti meg, hogy pro vagy kontra politikát csinál ebből az esetből!

De lépjünk tovább! Azon már inkább fennakadunk, hogy még mindig olyan világot élünk, amikor az elkövetőnek vannak személyiségi jogai, szemben az áldozatokkal. Erre jó példa a 444 megemlékezésről írott cikke, amelyben

a gyilkossággal gyanúsított személy vezetéknevének csak a kezdőbetűjét írják ki, míg az áldozatok teljes nevükkel szerepelnek a cikkben.

És ezen a ponton el is érkezünk Karácsony Gergelyhez, aki az egész relativizálást a legmagasabb szintre emeli, és aki politikát csinál az esetből. A főpolgármester szerint nácik dúlják fel a város rendjét!

De gondolkodjunk egy kicsit, hogy ki is az a Karácsony Gergely, aki most nácikról beszél, idézzük vissza a főpolgármester tavaly februárban, a HírTV-nek adott interjúját!

Az adásban a műsorvezető újdonsült szövetségesének, a Jobbik politikusának, Gyöngyösi Mártonnak korábbi kijelentésével szembesítette Karácsonyt. Gyöngyösi még 2012-ben beszélt arról, hogy listázná a zsidó származású képviselőket. Ezzel kapcsolatban a Párbeszéd nevű mikropárt társelnöke – ma főpolgármester – azt mondta, szerinte ez nem nácizmus.

De álljon itt a beszélgetés erre vonatkozó részének leirata:

– Műsorvezető: Közös erkölcsi alapja van Gyöngyösi Mártonnal, aki zsidó képviselőket listázna?
– Karácsony Gergely: Gyöngyösi Márton nem zsidózna, nem zsidózott az elmúlt időszakban.
– Műsorvezető: Ő volt az, aki zsidó képviselőket listázna…
–Karácsony Gergely: Nem listázná a zsidó származású embereket.
– Műsorvezető: Korábban megtette, nem távozott a pártból. Ön azt mondta, hogy akikre korábban ezt a jelzőt használta, távoztak a pártból. Nem válaszolt még, hogy nácinak minősül-e az, aki zsidó képviselőket listázna.
– Karácsony Gergely: Nem, ez egy nagyon rossz hagyomány, egyébként nem gondolom hogy ez önmagában nácizmus. Rossz mondat volt.
– Műsorvezető: Szóval nem nácizmus?
– Karácsony: Nem.

Vagyis Karácsony Gergely szerint a meggyilkolt társukra emlékező ultrák nácik, a zsidókat listázni akaró Gyöngyösi Márton viszont nem.

Nem értjük. Vagyis de. És éppen ez a legborzasztóbb.

A náci szó és a mögötte álló tartalom ugyanis túl súlyos ahhoz, hogy politikai érdekeink szerint dobálózzunk vele.

Az általuk okozott borzalmakat elszenvedő embertársaink nem érdemlik meg és nem is tehetjük meg velük azt, hogy a mindennapi politika oltárán feláldozzuk a múltjukat. Aki ezt teszi, nem egyszerűen felelőtlen, hanem a történelmet is elárulja – és éppen a „szuttyos gyűlöletnek” ad teret.

Iratkozzon fel hírlevelünkre