Varga Judit: Történelmi bűn, hogy a bajban is támadták Magyarországot

Gyorsan bebizonyosodott, hogy a Magyarország elleni jogállamisággal, veszélyhelyzettel kapcsolatos hazai és nemzetközi rágalomhadjárat alaptalan volt – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter szerda reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A koronavírus-járvány idején a veszélyhelyzet jogrendje biztosította a kormánynak a szükséges mozgásteret, addig, amíg ez indokolt volt. Bár a járványveszély nem múlt el, de köszönhetően a magyar emberek együttműködésének, összefogásának és fegyelmezettségének, eljött az a pillanat, amikor enyhíteni lehet a szabályokon.

– Egyes bel- és külföldi szereplők „történelmi bűne”, hogy a bajban is támadták Magyarországot – jelentette ki Varga Judit, majd hozzátette: a magyar ellenzék „elképesztő feljelentőrendszert” működtet, melyen keresztül minden hír gyorsan eljut a „brüsszeli központba”.

– Sajnálatosnak tartjuk, hogy az Európai Parlament nem a megoldás, hanem a probléma része volt

– jegyezte meg. – Miféle közösség az, amelyik a bajban sem segíti, hanem akadályozza, támadja saját tagját? Mondvacsinált ürüggyel még azt is megakadályozták, hogy a Európai Parlament Magyarországról szóló vitájában felszólalhasson egy magyar miniszter – mondta Varga Judit.
A veszélyhelyzet visszavonásáról szóló, a parlamentnek kedden beterjesztett törvényjavaslatokról szólva a miniszter elmondta: az egyik tartalmazza, hogy az Országgyűlés felszólítja a kormányt a veszélyhelyzet megszüntetésére. Ezt követően pedig beindul az a bonyolult hatályba léptetési mechanizmus, amelynek célja a rendkívüli jogrendből a rendesbe való visszatérés.

– A tegnap este benyújtott másik törvényjavaslat többek között érinti azt a számos egészségügyi, gazdasági rendelkezést, mely átmenetileg még hatályban marad, ilyen például a hitelmoratórium, amely a veszélyhelyzet után, egészen az év végéig tovább él, egyes járulékkedvezmények vagy a digitális igazságszolgáltatással kapcsolatos szabályok – közölte a miniszter.

MTI

(Kiemelt képünkön: Varga Judit; Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)