Segítheti-e a D-vitamin a vírusfertőzések elleni védelmet?

Az előttünk álló hónapokban az egészséges embereknek már tablettára sincs szükségük a megfelelő D-vitamin mennyiség fedezéséhez, hiszen a nyári időszakban 10-30 perc napon töltött idő is elegendő a vitamin megfelelő szintű termelődéséhez. Csontjaink védelme és izomerőnk fokozása mellett a D-vitamin a betegségekkel szembeni védekezőképességünkre is pozitív hatást gyakorol.

Ha a nyári időszakban napi negyed vagy fél órát eltöltünk a napon, a téli hónapokban pedig beszedjük a háziorvos által felírt napi 1000-2000 egységnyi D-vitamint, akkor a D-vitamin szintünk egész évben a megfelelő tartományban marad. A nyári hónapokban a maximum fél órás, nem déli órákban történő, az arcot, karokat, vállakat érintő napsugárzás nem növeli a bőrrák vagy egyéb bőrmegbetegedések kockázatát, ennél hosszabb ideig tartó napozás esetén azonban mindenféleképpen alkalmazni kell a megfelelő fényvédelmet – amiről azonban érdemes tudni, hogy a D-vitamin termelődését is gátolja – mondja dr. Masszi Tamás, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinikájának igazgatója.

A D-vitamin elsősorban az egészséges csontszerkezetért felel, ugyanakkor például az izomerő fenntartásában is fontos szerepet kap. Receptora szinte a szervezet összes sejtjén jelen van. Egy normál D-vitamin szinttel rendelkező embernek nincs szüksége plusz bevitelre, hiszen az szélsőséges esetben kalcium túlterhelést és veseproblémákat is okozhat – hívja fel a figyelmet a professzor.

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal is: a 2000 nemzetközi egység napi szükségletből táplálkozással csak mintegy 80-at tudunk biztosítani. Az őszi, téli évszak beálltával, az október és március közötti periódusban a felmérések szerint Magyarországon 10-ből 9 embernél alakul ki D-vitamin hiány. Ugyanakkor a 4-5 évvel ezelőtti adatokhoz képest háromszorosára nőtt a D-vitamin szedésének mértéke hazánkban, aminek előnye, hogy ez a vitamin hozzájárulhat a szervezet betegségekkel szembeni védekezőképességéhez is.

A kapcsolódó vizsgálatokra utalva az egyetem közleményében dr. Masszi Tamás azt is ismertette, hogy az olyan populációkban, amelyekben alacsonyabb a D-vitamin szint, általánosságban magasabb a halálozási kockázat. A felső légúti betegségek esetében pozitív hatása van a D-vitamin pótlásának. A meghűlés, influenza és más enyhébb, a koronavírusok által is okozott felső légúti betegség télen gyakrabban fordul elő – ebben szerepe lehet az alacsonyabb D-vitamin szintnek is. Vagyis úgy tűnik, a D-vitamin véd a légúti fertőzésekkel szemben, és ismert az is, hogy a nyiroksejtekre, a kórokozó-ellenes fehérjék termelődésére is pozitív hatást gyakorol – mutatott rá a professzor.

Ebből adódóan feltételezhető, hogy a D-vitamin pótlása a COVID-19 fertőzéssel szemben is immunerősítő hatású lehet, ezt konkrét kutatás azonban még nem támasztja alá – tette hozzá a szakorvos.