A világjárvány idején is cél a családok segítése

A kormány a koronavírus-járvány ideje alatt sem fosztotta meg a családokat a támogatásoktól, a családvédelmi akcióterv továbbra is működik, sőt: számos támogatási forma jogosultsági idejét meghosszabbították. A Magyar Nemzetben Pintér Balázs foglalta össze a rendszerváltás óta hozott családügyi-gazdasági rendelkezéseket. Szembetűnő a jobb- és a baloldal közti különbség.

Az 1995-ben, a Horn-kormány idején bevezetett Bokros-csomagnak (nevét Bokros Lajos pénzügyminiszterről kapta) része volt, hogy szűkítették a gyermekgondozási segélyre (gyes), a családi pótlékra és a gyermeknevelési támogatásra (gyet) jogosultak körét. Az érettségit elért tanulók és családjaik helyzetét a felsőoktatási tandíj bevezetésével nehezítették meg, leértékelték a forintot, óriásit ugrott az infláció és ez bércsökkenéseket vont maga után – idézte fel a cikk szerzője.

A 2008-2009-es intézkedésekre áttérve Pintér Balázs úgy fogalmazott: azokkal „az MSZP–SZDSZ-kormány saját elhibázott gazdaságpolitikájának és a világgazdasági válságnak a kedvezőtlen következményeit akarta »kezelni«. A Gyurcsány-kormány akkori lépései családost, nem családost egyaránt sújtottak, majd a bukása után felálló, Bajnai Gordon vezette kabinet további megszorításokat eszközölt.” Aztán a Bajnai-időszak intézkedései között szerepelt a gyes és gyed időtartamának háromról két évre csökkentettése, ezen túlmenően leszállították a családi pótlékra jogosultak életkorát, majd végleg beszüntették a korábban az első Orbán-kormány által kialakított otthonteremtési rendszert. 

Ezekkel szemben a mostani Orbán-kormány még a járvány idején sem hozott megszorító, vagy a családokat sújtó intézkedéseket. Ahogy Pintér Balázs írja: „Az európai szinten is kimagaslónak számító intézkedéseket két fő elv határozza meg: a már meglévő juttatásokból nem vesznek el, és minden támogatásnál felülről nyitott a költségvetési keret. Ezek a szempontok a járványhelyzetben is érvényesültek.”

Január 1-jén, amikor érvénybe lépett a bővített családvédelmi akcióterv – négygyermekes édesanyák személyi jövedelemadó megfizetése alól való mentesülése, nagyszülői gyed -, még nem volt járványhelyzet, de amikor az bekövetkezett, a kormány hiteltörlesztési moratóriumot vezetett be az év végéig – melynek a csok, a babaváró hitel és a diákhitel is része.

Különösen fontos lépés volt a kormány részéről – szögezte le a szerző -, hogy a vészhelyzet fennállásának idejére a gyedre, gyesre és gyetre jogosultak végig megkapják a juttatást és a biztosításuk is érvényben marad. A gyod (gyermekek otthongondozási díja) is meghosszabbításra került. Az intézkedések közül az újságíró kiemeli az állásukat a válság idején elvesztett szülők segítését is: „aki újra elhelyezkedik, az a veszélyhelyzet időszakát, legfeljebb hat hónapot beszámíthat munkaviszonyként a csok és a babaváró támogatás igénylésénél.”

Az eredeti, teljes írás itt olvasható

Kiemelt képünk forrása: pixabay.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre