Ötven templom újranyitását engedélyezték a mianmari szakadárok

Ötvenegy baptista templom újranyitását engedélyezte a mianmari Egyesült Wa Tartomány Hadserege. Az elmúlt két évben több mint száz templomot zárattak be és kétszáz keresztényt tartóztattak le a Délkelet-ázsiai országban működő maoista fegyveresek.

Burmai források szerint az Egyesült Wa Tartomány Hadserege (UWSA) múlthéten engedélyt adott ötvenegy baptista templom újranyitásának. A kommunista fegyveres csoport két évvel ezelőtt azért záratott be több mint száz keresztény imahelyet, mert szerintük etnikai feszültséget gerjesztettek.

A keresztény közösségek elleni támadások 2018. szeptemberétől kezdődően 14 hónapon át tartottak. Az UWSA fegyveres alakulatai főként a wa népcsoportból verbuválódtak – ők a maoista ideológia mellett elhivatott nacionalisták is.

A helyi egyházi vezetők cáfolják az UWSA vádjait, hiszen a gyülekezetekben mindenféle népcsoport tagjai megtalálhatók.

„Közösségeink egyáltalán nem rasszisták. A templomainkba bárki bejöhet, függetlenül vallási-etnikai hovatartozásától. A bezáratások más okokból történtek” – mondta Lazarosz lelkész a  Linga.org-nak.

Az újranyitott templomok főként olyan településeken vannak, ahol a wa népcsoport van többségben.

Lazarosz szerint a helyi keresztények nagyon boldogok, hogy újból szabadon járhatnak az Isten házába és remélik, hogy a további több mint ötven templomot is megnyithatják hamarosan. Az UWSA nem nyilatkozott a még bezárt templomok újranyitásáról, viszont tíz templomot biztosan lerombolnak, mert állításuk szerint építési és működési engedély nélkül voltak használatban.

A fegyveres szervezet harminc éve tevékenykedik az országban. Főként a mianmari hadsereggel állt szembe, de kisebb helyi népcsoportok ellen is követtek el támadásokat. Bár függetlenségüket nem tudták kivívni, 2013-ben békemegállapodást írtak alá a központi kormánnyal. A tartományt továbbra is szabadon ellenőrizhetik, bevételük fő forrása pedig a kábítószerkereskedelem a szomszédos Laosz és Thaiföld területén.

Az Open Doors adatai szerint Mianmar a tizennyolcadik helyen szerepel a keresztényeket ért támadások és atrocitások listáján.

 

Kiemelt képünk forrása a Linga.org.

Iratkozzon fel hírlevelünkre