RENDKÍVÜLI – Letartóztatták a Bagdadi utódjául kijelölt Iszlám Állam-vezetőt

Az Iraki Hírszerző Szolgálat bejelentette, hogy letartóztatták azt a személyt, aki átvette Abu Bakr Al-Bagdadi, az Iszlám Állam korábbi vezetője helyét, miután az meghalt a szíriai Idleb tartományban – közölte a libanoni Al-Masdar News.

Az Iraqi News Agency információi szerint az iraki terrorelhárítási erők egyik csoportja elfogta Abdel Nasser Qardash terrorista vezetőt, aki korábban ki lett jelölve Al-Bagdadi helyére, miután az Iszlám Állam alapító vezetője amerikai rajtaütés során  2009. októberében életét vesztette.

Qardash a legmagasabb rangú Iszlám Állam vezető akit sikerült letartóztatni.

Qardash ideiglenes kinevezésével jó eséllyel indult a terrorszervezet kalifájának tisztségéért. Az Iszlám Állam vezetősége végül még is Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi  (eredeti neve: Abdul Rahman Al-Mawlah)  parancsnokot választotta meg a dzsihadista terrorszervezet élére.

Qardash Tal Afarban született, az iraki türkmén kisebbségből származik. Tanumányait a Moszuli Egyetemen végezte iszlám tudományok szakon. Később  hivatásos katona lett, az iraki hadseregben szolgált mint tábornok.

Miután az amerikai hadsereg 2003-ban megdöntötte Szaddám Huszein rendszerét, Qardasht bebörtönözték. Együtt raboskodott Al-Bagdadival, akivel szoros barátságot is kötött. 

Szabadulásának körülményeit homály fedi. A 2000-es évek elején már az Al-Kaida iraki ágának soraiba állt be. Később csatlakozott az Iszlám Államhoz, rábízták a szíriai Aleppo és Deir Ezzor tartományok irányítását. A terrorista vezér számos öngyilkos akció kitervelője volt, az ő tervei alapján menekült el számos dzsihadista az Iszlám Állam utolsó bástyájaként számon tartott Baghouzból.

Kiemelt képünk forrása: Al-Masdar News

Iratkozzon fel hírlevelünkre