Bajban vagyok, nagyi, kéne egy kis lóvé!

Az ördög soha nem alszik – tartja a mondás, és ez sajnos nagyon is igaz. Koronavírus ide, összefogás és egymásért vállalt felelősség oda, vannak, akik egy tragikus helyzetben is csak azt nézik, hogyan tudnak hasznot húzni belőle – mások átverésével. Annak jártunk utána, mik most a „trendi" átverések, mire kell figyelni, hogy se mi, se idős hozzátartozóink ne váljanak áldozattá.

A police.hu tájékoztatása szerint már a vírus kezdetekor világszerte megjelentek az olyan csalók, akik interneten kínáltak maszkokat és orvosi segédeszközöket. Mivel a gyógyszertárak polcairól és raktáraiból hamar elfogyott a készlet, sokan azonnal az interneten kezdtek keresgélni. A gyanútlan és rémült vásárlók aztán rögtön elutalták a pénzt, hogy magukat és családjukat mihamarabb biztonságban tudhassák, ám az összegért cserébe nem kaptak semmit. Miután pedig rádöbbentek, hogy átverés áldozataivá váltak, természetesen igyekeztek visszaszerezni a pénzüket – de erre semmi esélyük nem volt.

Az idősek figyelmét az internetes családokra is fel kell hívnunk! (Kép forrása: Flickr.com)

Ahogy ezeknek a csalóknak a kegyetlensége, úgy az átveréseik változatossága is határtalan: telefonon is megkeresik a lakosságot, és kórházi dolgozónak kiadva magukat azt állítják a hívott félnek, hogy megfertőződött az egyik hozzátartozója, ellátásához pedig sürgősen pénzre van szükség, melyet neki kell megfizetnie. Megint mások egy-egy országos vagy világszervezet tagjának kiadva magukat e-mailben keresik fel a potenciális áldozatot, és arra kérik, hogy adakozzon. Ha pedig a jó szándékú, segítőkész ember bekapja a horgot, máris elkérhetik a személyes adatokat, fizetéshez használt jelszavakat, kódokat. Fontos szem előtt tartanunk, hogy

a csalók a legtöbb esetben az eredetihez nagyon hasonló weboldalakat hoznak létre, ezért legyünk rendkívül körültekintők!

A rendőrség azt kéri, hogy vásárlás előtt mindig ellenőrizzük a cég értékeléseit az interneten, illetve olyan linkre, csatolmányra eleve ne is kattintsunk, ami nem várt küldeményként, ismeretlen feladótól érkezett. Azonnal fogjunk gyanút akkor is, ha olyan e-mailt kapunk, melyben orvosi felszereléseket kínálnak, vagy egészségügyi vizsgálat címén személyes adatainkat kérik. A legálisan működő egészségügyi szervezetek ugyanis jellemzően nem ilyen formában veszik fel a kapcsolatot a betegeikkel!

Senki nem jön házhoz koronavírus-tesztre!

Egyes – főként idős – embereket azzal igyekeztek átverni a trükkös csalók, hogy otthonukba becsengetve azt állították: koronavírus-tesztet végeznek el az ott lakókon. A váratlanul beállító idegenekben egyébként sem szabad bízni, de ha már ott vannak, mindenképpen kérjünk tőlük fényképes azonosító kártyát!

Ha pedig már akaratunk ellenére belépett a csaló az otthonunkba, egy percig se hagyjuk egyedül!

Ám ha éppen akkor nem is tud elemelni semmit, sajnos könnyen és pillanatok alatt „felmérheti a terepet”, és megjegyzi, milyen nagyobb értékű vagyontárgyaink vannak, melyekért később akár vissza is térhet.

Nem versz át, te nem vagy az unokám!

Sokan hallottak (bár még mindig nem elegen) az úgynevezett „unokázós csalásokról”. Ezek még sajnos most is folyamatosan zajlanak, és nem lehet elégszer figyelmeztetni idős hozzátartozóinkat, hogy ne dőljenek be nekik. Ezek lényege, hogy a telefonban az áldozat unokájának kiadva magukat a csalók azt állítják: balesetet szenvedtek vagy rossz társaságba keveredtek, és azonnal pénzre van szükségük.

A rendőrség szórólaposztással, plakátok kihelyezésével is igyekszik felhívni a figyelmet a csalókra. A „Bontsa a vonalat” kampányt több mint egy éve indította el a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési osztálya. Legfontosabb célkitűzésük, hogy a leginkább veszélyeztetett idős korosztály minél több tagjával megismertessék és felismertessék az unokázós csalási módszert.

Rendőrök osztanak szórólapot, hogy felhívják a figyelmet az unokázós csalásra. (A kép forrás: Police.hu)

Mit tegyünk?

Fontos, hogy tudassuk idős hozzátartozóinkkal: ha ilyen hívást kapnak, akkor azonnal ellenőrizzék a hívás során elmondottak valóságtartalmát, hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik! Ha pedig az otthonukba gyanús idegenek léptek be, vagy ilyesmit akartak megkísérelni, jegyezzék meg külsejüket és ha lehet, a gépjárművük rendszámát. A rendőrség arra kér mindenkit, hogy amennyiben bűncselekmény gyanúja merül fel, azonnal értesítsék a hatóságot!

(Kiemelt képünk forrása a Pixabay.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre