Enciklikába foglalt pápai buzdítás Földünk védelme érdekében

Minden egyes nap tennünk kell a teremtett világ védelméért!

Ferenc pápa 2015. május 24-én adta közre Laudato si’ (Áldott légy) kezdetű enciklikáját, melyet nemcsak a katolikusoknak, hanem a világ minden emberének szánt. Célja, hogy felhívja rá a figyelmünket: mindannyiunk felelőssége bolygónk épségének megőrzése, az Istentől ajándékba kapott teremtett világ védelme.

Ferenc pápa Assisi Szent Ferenc Naphimnusz című imádságos költeményéből kiindulva figyelmeztet bennünket: „Közös otthonunk olyan, mint egy nővér, aki karjába zár minket.” A Föld lakosságának túlnyomó része sajnos abban a hiszemben nőtt fel, hogy korlátlan ura a földnek – ez pedig sokakat a kizsákmányolás kultúrájához vezetett.

A környezetünk szerető megbecsüléséről folytatandó párbeszéd fontosságára már Szent XXIII. János pápa is rávilágított Pacem in terris kezdetű enciklikájában. Ahogyan Szent VI. Pál pápa is, aki szerint a robbanásszerű fejlődés végül ökológiai katasztrófaként üthet vissza az emberiségre. Szent II. János Pál pápa úgyszintén globális ökológiai megtérésre hívott – illetve XVI. Benedek is csatlakozott elődei sorához: a sajtóban gyakran „zöld pápaként” emlegetett egyházfő arra szólította fel a világ vezetőit, hogy „javítsák ki azokat a fejlődési modelleket, amelyek képtelenek biztosítani a környezet védelmét”.

A jelenlegi szentatya nemcsak a katolikus hívőket kéri szemléletváltásra, hanem az összes jószándékú embert, aki képes megérteni a világgal szembeni felelősségét.

„Az egész emberi családot egyesítsük a fenntartható és átfogó fejlődés keresésében, mivel tudjuk, hogy a dolgokon lehet változtatni”

– fogalmaz. Egy másik helyen pedig így ír:

„Ez a szeretet egyik módja: lépésről lépésre átlépünk abból, amit én akarok, abba, amire Isten világának szüksége van”.

Ferenc számos fontos témát hoz fel enciklikájában: beszél a szegénység és a bolygó törékenysége közötti összefüggésekről, a gazdasági és politikai vezetők felelősségéről – külön fejezetekben tárgyalja a vízszennyezés, az éghajlatváltozás, a hulladéktermelés és -feldolgozás, a légszennyezés kérdéseit, a biológiai sokszínűség kiveszését, valamint rávilágít a technológia rohamos fejlődésének komoly hátulütőire is.

Fontos, hogy a technikát az emberek javára fejlesszék és használják, mégpedig úgy, hogy közben ne ártsanak a környezetnek.

Ne engedjük, hogy otthonunk, a Föld egy óriási szemétdombbá váljon! Ez a fő üzenete a párbeszédre és aktív felelősségvállalásra ösztönző enciklikának.

Ferenc pápa ezzel az igen fontos, mindenkit érintő írásával fel akar rázni bennünket abból a közönyből, amely bizony sokunkat jellemez, ha embertársaik szenvedéséről, nyomoráról van szó.

Mindenkinek ki kell vennie a részét a munkából, legyen szó akár a környezeti, akár a kulturális, vagy éppen a mindennapi élet ökológiájáról. A Laudato si’ (Áldott légy) minden szavával ökológiai megtérésre szólít.

Üzenetének végén a szentatya így fogalmaz:

„A végén szemtől szemben állunk majd Isten végtelen szépségével (vö. 1Kor 13,12), és boldog csodálattal olvashatjuk a világegyetem misztériumát, amely velünk együtt részesedik majd a véget nem érő teljességben”.

Hallgassunk Ferenc pápára, vigyázzunk a ránk bízott teremtett világra!

Gyöngy-Pethő Krisztina

 

A témában olvasásra ajánljuk:

Laudato sí’: teremtésvédelmi hetet tartanak világszerte az enciklika évfordulóján

A Laudato Sí’ héthez kapcsolódva a Vasárnap.hu teremtésvédelmi hetet indít, melynek során számos aspektusból reflektálunk Földünk védelmének helyzetére, a teremtett világot érintő veszélyekre és mindennapos felelősségünkre. Kövesse cikkeinket a képre kattintva: 

 

Kiemelt képünk forrása: Vasárnap.hu.

Iratkozzon fel hírlevelünkre