XVI. Benedek üzenetet küldött a lengyeleknek II. János Pál születésének évfordulójára

A szent pápa születésének centenáriuma alkalmából írt üzenetet barátja és utódja.

Szent II. János Pál pápa születésének századik évfordulója alkalmából különleges levelet kapott Lengyelország népe: a legendás egyházfő barátja, a Karol Woytiła után Péter székében ülő XVI. Benedek emeritus pápa fogalmazta meg üzenetét.

A Vatikánban élő korábbi egyházfő a lengyelekhez fordulva így emlékszik vissza elődjére: „A Pápa egész élete arra összpontosult, hogy szubjektív módon elfogadja saját keresztény hite objektív központjaként az üdvösségről szóló tanítást és lehetővé tegye, hogy mások is elfogadják azt”.

Biztatva a lengyel egyházat, a német származású Benedek pápa kitért arra is: „a feltámadt Krisztus révén Isten irgalmassága mindenkié és mindenkinek tudnia kell, hogy Isten irgalmasság végül úgy nyilvánul meg, hogy erősebb a mi gyöngeségünknél”.

„Itt benső egységet kell találni II. János Pál üzenete és Ferenc pápa alapvető szándéka között: szemben azzal, amit időnként mondanak, II. János Pál nem rigorista, vagyis az erkölcs merev képviselője” – folytatta rövid értekezését XVI. Benedek. Mint fogalmazott, „az isteni irgalmasság lényegi sajátosságára rámutatva ő lehetőséget kínál nekünk arra, hogy elfogadjuk az ember elé helyezett erkölcsi követelményeket, jóllehet azokat soha nem tudjuk teljesen kielégíteni.

Erkölcsi erőfeszítéseinket Isten irgalmassága fényénél kell elkezdeni, mely olyan erőnek mutatkozik, ami gyógyítja a gyengeségünket” – zárta sorait a nyugalmazott egyházfő.

 

Forrás: Vatikáni Rádió

Iratkozzon fel hírlevelünkre