Egy baba sem lett koronavírusos – fertőzött anyák újszülöttjeit tesztelték Amerikában

Los Angelesben 134 várandós anyukánál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, az eddig megszületett babák nem kapták el.

Egyelőre kevés adat áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy hogyan hat a koronavírus-fertőzés a várandós anyákra és gyermekeikre. Új megfigyeléssel egészült ki eddigi tudásunk, ami bizakodásra adhat okot: egy kisbaba sem kapta el a betegséget Los Angeles-ben azok közül az újszülöttek közül, akiknek édesanyja pozitív tesztet mutatott.

A Los Angeles Times beszámolója szerint eddig egyetlen koronavírus-pozitív anyuka kisbabájánál sem mutattak ki fertőzést. Los Angeles megyében összesen 134 olyan kismamát találtak, aki elkapta a betegséget, eddig 29 újszülöttjük jött egészségesen a világra, egy baba pedig halva született. A 24 gyermeknél elvégzett koronavírus-teszt mindegyike negatív lett. A megyében egyébként a héten összesített adatok szerint 32 ezer fertőzöttet tartanak nyilván.

Az eredmények tehát egyelőre azt mutatják, hogy az anyukák nem tudják átadni a betegséget születendő gyermeküknek a várandósság során, de ez nem jelenti azt, hogy a kisbabákat születés után nem fenyegeti ugyanúgy az emberről emberre terjedés, vagy hogy nem lehetnek potenciális vírushordozók – összegezte az eddigi tapasztalatokat az amerikai Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ.

Egészségügyi tisztviselők ugyanakkor arra hívják fel a várandós anyukákat, hogy a rengeteg ismeretlen tényező miatt továbbra is fokozottan tartsák be saját és kisbabájuk védelme érdekében a tanácsolt egészségügyi előírásokat.

 

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre