„Stabilan alacsonyan tartjuk az új fertőződések számát”

Tegnapról mára 29 fővel nőtt a fertőzöttek száma, tehát stabilan alacsonyan tartjuk az új fertőződések számát - jelentette ki Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

A mai napom 3313 igazolt fertőzöttet tartunk nyilván Magyarországon. Tegnapról mára 29 fővel nőtt a fertőzöttek száma, tehát stabilan alacsonyan tartjuk az új fertőződések számát – mondta el Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Ismertette, az elhunytak száma 4 fővel 425-re emelkedett az elmúlt 24 órában, a gyógyultak száma 1007 fő. Jelenleg az aktív fertőzöttek száma 1881 fő. 60 százalékuk még mindig Budapesten és Pest megyében található, de ott is javulás észlelhető. 746-an vannak kórházban, és 45 ember szorul lélegeztetőgépre.

– Ezek a kedvező eredmények most egy olyan járványügyi helyzetet teremtettek, melynek következtében a beutalási renden is módunk volt változtatni.

Egyrészt csökkent a fertőzöttek száma, másrészt a kórházban ápoltak száma is. Gyakorlatilag visszatérünk a járvány kezdetekor megalkotott beutalási rendre, mely kijelölt intézményekben látta el a fertőzött betegeket – tette hozzá. A járvány kezdetén is kijelöltek egyez intézményeket, ám a növekvő fertőzöttségi szám miatt növelni kellett az ellátó intézmények számát is. – Jelenleg 35 fekvőbeteg-intézményünkben ápolnak koronavírusos betegeket, de

ahhoz, hogy az új ellátásokat, az egészségügyi szolgáltatást folytatni tudjuk, hogy visszarendeződjön az az ellátási rend, ami a nem koronavírusos fertőzöttek ellátását biztosítani tudja, egy újabb centralizáció érdekében egy központosított betegellátásra van szükség.

Ezt akkor alkalmazzuk a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vonatkozásában, ha új koronavírusos megbetegedést tapasztalnak a kollégák – ismertette a tiszti főorvos. Mint mondta, a centralizációnak köszönhetően egy helyre koncentrálva zajlik majd a betegek ellátása, így az egészségügyi dolgozók koronavírusos betegellátásába való bevonása is csökkenhet, és fokozatosan helyet adhatunk az újrainduló ellátásoknak is. – A járványügyi készültséget továbbra is fenn kell tartanunk arra az esetre, ha bármi változna. Egy folyamatos éberség megtartása feltétlenül szükséges – szögezte le a tiszti főorvos.

Müller Cecília az ápolók nemzetközi napja alkalmából köszöntötte az ápolókat, kifejezte irántuk való nagyrabecsülését.

– Az ő hivatásuk egy életre szóló hivatás. Ezt akkor érezzük igazán, amikor mi magunk is kiszolgáltatottakká válunk.

A koronavírusjárvány pedig többletterhet ró rájuk. Minden elismerésem és köszönetem a munkájukért! – jelentette ki, hozzátéve: nekik köszönhető az is, hogy a Szent László Kórházban már 12 beteget tudtak levenni a lélegeztetőgépről, és állapotuk stabil.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette, szerdától csak elektronikusan nyújthatók be a személyforgalomra vonatkozó beutazási szabályok alóli felmentés iránti méltányossági kérelmek. A kérelmeket kizárólag magyarul lehet benyújtani.

Az egy háztartásban élőknek elég egy dokumentumot kitölteniük, abban indokolni kell a méltányossági körülményt, lehetőség szerint okirattal igazolva.

A különös méltánylást érdemlő esetek között említette a magyarországi hatósági eljárásban való részvételt, az üzleti tevékenységet vagy a munkavégzést a megfelelő meghívólevéllel, az egészségügyi ellátás igénybevételét beutalóval, a tanulók vizsgakötelezettségének teljesítését, valamint a közeli hozzátartozó temetésén való részvételt. Megjegyezte, az elektronikus ügyintézéshez szükséges űrlapok a rendőrség honlapján elérhetők.z elektronikus ügyintézéshez szükséges űrlapok a rendőrség honlapján elérhetők.

 

Kiemelt képünkön: Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Iratkozzon fel hírlevelünkre