Törvénysértő mulasztást követett el Vác polgármestere

A VácOnline számolt be arról, hogy Vác tavaly megválasztott polgármestere, Matkovich Ilona a különleges jogrendet használta ki annak érdekében, hogy egyszemélyes döntéseivel módosítsa a költségvetést. Ráadásul a hatályos szabályozással ellentétben a város oldalán nem tüntette fel a polgármesteri hatáskörben megtörtént változtatásokat. A törvénysértő helyzet megszüntetésére szólította fel a polgármestert az illetékes Kormányhivatal.

Az LMP-s Matkovich Ilona választási kampányában hangoztatta, hogy a váci polgárok bevonásával történő, átlátható döntéshozatalt kell erősíteni a városban, ugyanakkor a különleges jogrend alatt meghozott egyszemélyes döntései ennek ellentmondanak.

A VácOnline számolt be arról, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal május 4-i dátummal törvényességi felhívással élt a Vác várost irányító Matkovich ellen közérdekű információk naprakészen tartási kötelezettségének elmulasztása miatt.

„Az Infotv. indoklása is kiemeli, hogy a közzététel, illetve a honlap-fenntartás kötelezettségének magában kell foglalnia a közzétett információ naprakészen tartásának kötelezettségét” – írja a kormányhivatal az indoklásában, majd így folytatja: „(…) a helyi önkormányzat (…) köteles elektronikusan közzétenni a hozott döntéseket (rendeleteket, határozatokat). A közzétételi kötelezettség fennáll a veszélyhelyzet időtartama alatt is, azaz a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján a polgármester által a képviselő-testület feladat- és hatáskörében hozott döntések vonatkozásában is.”

A kormányhivatal tájékoztatása szerint a polgármester törvénytelenül járt el, amikor a rendkívüli jogrendben meghozott döntéseket nem hozta nyilvánosságra a település hivatalos honlapján.

A teljes cikk a VácOnline-on olvasható.

 

Kiemelt képünk forrása a Wikipedia.hu.

Iratkozzon fel hírlevelünkre