Gyerekek meséit, verseit és prózáit várják Halász Juditék

„Az Erdő álma” címmel országos vers-, próza- és meseíró pályázatot hirdetett a Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület. A szervezők a 6-19 éves korosztályba tartozó gyerekek írásait 2020. június 15-ig várják. Az immáron ötödik éve meghirdetett, a természet szeretetével kapcsolatos szépirodalmi pályázat támogatója az Agrárminisztérium. A beérkezett műveket nyolc kategóriában, ismert szakemberekből álló zsűri bírálja el, melynek elnöke Halász Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész.

Ötödik éve kerül meghirdetésre a Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület szépirodalmi pályázata, melynek idei címe és témája „Az Erdő álma”. Várják minden, Magyarországon vagy a környező országokban élő magyar ajkú diák jelentkezését.

„Arra kérjük a 6-19 éves korosztályba tartozó gyerekeket, hogy írják meg a természetben tapasztalt élményeiket versben, prózában vagy mesében. Célunk, hogy közelebb hozzuk hozzájuk a természetet és arra biztassuk őket, hogy minél többet kiránduljanak az erdőkben. A témaválasztás szabad, de a pályaműnek valamilyen formában mindenképpen kapcsolatban kell lennie az erdővel, a természetes környezettel” – mondta Marincsák Ibolya egyesületi elnök, főszervező.

A koronavírus miatt meghosszabbított határidővel, 2020. június 15-ig várják a gyermekek írásait. Ezt követően a beérkezett műveket – nyolc kategóriában – egy ismert szakemberekből álló zsűri bírálja el, melynek elnöke Halász Judit Kossuth- és Jászai-díjas színművész.

„Évek óta olvasom a Debreceni Nagyerdőért Egyesület gyönyörű könyveiben megjelent írásokat. Sok olyan versre bukkantam, amelyekről, ha nem tudnám, hogy a költők gyerekek, gondolkoznék, hogy a magyar irodalom melyik csoportjához, korszakához soroljam be őket. Óriási szókincsük van, remekül bánnak a nyelvünkkel, és nagyszerű gondolatokat fogalmaznak meg. Öröm és csodálkozás fog el ilyenkor, hogy ennyi nagyszerű tehetségünk van, akik, ha nem is lesznek költők, de könnyebben kifejezik majd magukat minden helyzetben, jobban boldogulnak az életben másoknál. Ha pedig irodalommal foglalkoznak majd, minket gazdagítanak minden leírt mondatukkal. Boldog vagyok, hogy az egyesület minden évben megrendezi ezt a kiváló versenyt” – mondta Halász Judit.

A zsűri további tagjai 2020-ban: Finta Éva József Attila díjas költő; Kozák Mari költő, meseíró; Hajnal Éva költő; Jóna Dávid költő; Kardos M. Zsöte költő; Balku László író, újságíró.

Minden kategória első hat helyezettje értékes jutalomban részesül, és a helyezett pályaműveket könyvben is megjelentetik. A kötetet és a pályázatot már harmadik éve támogatja az Agrárminisztérium.

A felhívásra tavaly 1316 pályamunka érkezett. Közülük az előválogatás után 855 került érdemi elbírálásra a zsűri elé, amelynek 2019-es elnöke Eperjesi Károly Kossuth- és Jászai-díjas színművész volt. Az ünnepélyes díjátadók állandó műsorvezetője Harsányi Levente.

További információk és jelentkezés:

http://www.nagyerdoertegyesulet.hu/
https://www.facebook.com/pg/debreceninagyerdoert/

(Kiemelt képünk forrása a Pixabay.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre