Fővárosi járványkezelési malőrök Karácsony idején

A Magyar Nemzet mai cikkében összegyűjtötte Karácsony Gergely főpolgármester koronavírus-járvány miatt meghozott vitatható döntéseit. Az írás szerzője szerint Karácsony intézkedései között számos olyan akadt, amely nemhogy a járvány hatékony megfékezéséhez, hanem éppen ellenkezőleg - akár annak terjedéséhez is hozzájárulhatott. 

Karácsony Gergely első, sokakat megbotránkoztató döntése az volt, amikor a budapesti tömegközlekedési járatokon – az alacsony kihasználtságra hivatkozva – bevezette a szombati menetrendet. Az intézkedés következtében több járaton, főleg a reggeli és a délutáni utazási csúcsidőszakban az utasok összezsúfolódtak, így nem tudták egymás között megtartani a másfél méteres távolságot. A szombati menetrendek bevezetése nemcsak a szakmát, hanem a budapesti lakosság felháborodását is kiváltotta, hiszen az ő egészségüket is veszélybe sodorta ez a kellőképpen át nem gondolt döntés.

Karácsony Gergely főpolgármester felszólal a Transparency International Magyarország konferenciáján. 2019. december 9-én. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

További elégetetlenséget váltott ki, hogy a főpolgármester a veszélyhelyzet március 11-én történt kihirdetése után hetekkel sem tette ingyenessé a parkolást Budapest területén. A fővárosi közgyűlés Fidesz-frakciója hiába kérte ezt, azzal az indokkal, hogy a személygépkocsik használatával csökkenteni lehet a tömegközlekedési forgalmat, és ezáltal a megfertőződés veszélyét is.

A parkolás körül kialakult tarthatatlan helyzetet végül egy kormányrendelet szabályozta, mely térítésmentessé tette a parkolást az ország egész területén, így a fővárosban is.

Karácsony Gergely főpolgármester egy másik, szakmailag szintén kevéssé tartható előterjesztése szerint a főutakon 70-ről 50-re, a mellékutcákban pedig 50-ról 30-re kellene csökkenteni a megengedett legnagyobb sebességet. Az elképzelés a Magyar Autóklub és Vitézi Dávid tiltakozását is kiváltotta.

Kerékpár út Budapesten. Képünk illusztráció. (Forrás: Flickr.com)

A fővárosi közutak problémája tovább súlyosbodott, amikor közel ötezer méteren ideiglenesnek szánt kerékpársávokat festettek fel. A főpolgármester ígérete szerint további tíz kilométernyi sáv felfestése várható a következő időszakban. Karácsony ezekkel a döntésekkel kívánja visszaszorítani a személygépjárművek forgalmát az utakon.

Úgyszintén problémát jelent, hogy az újonnan, a közútpályára felfestett bicikliutak a kevésbé rutinosabb kerékpározókat akár életveszélyes szituációkba is sodorhatják.

Továbbá a felfestett kerékpárutak miatt már most – a gyenge autós forgalom ellenére is – megindultak a torlódások az Üllői úton és a Nagykörút egyes szakaszain.

A Magyar Nemzet beszámol arról is, hogy Karácsony Gergely a különleges jogrendet arra is felhasználta, hogy a fővárosi cégek vezetőinek jelentős fizetésemelést biztosítson.

Az ellenzéki főpolgármester a járványhelyzetre hivatkozva évi negyven százalékos vezérigazgatói prémiumra adott lehetőséget. A „megjutalmazott” cégvezetők között több olyan személy is akad, aki 2010 előtt a szocialista-liberális kormányok alatt vezető tisztséget töltött be.

A Magyar Nemzet teljes beszámolója itt érhető el.

(Kiemelt képünkön: Karácsony Gergely főpolgármester felszólal a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én. MTI/Mohai Balázs)

Iratkozzon fel hírlevelünkre