Újra tarthatók misék, istentiszteletek a vidéki templomokban

A biztonsági szabályok betartása mellett hétfőtől vidéken újra lesz lehetőségük a híveknek arra, hogy nyilvános miséken, istentiszteleteken vegyenek részt – közölte a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Úgy fogalmazott: noha a templomok kapui Magyarországon eddig is nyitva maradtak, a védekezés második fázisától, azaz hétfőtől kezdődően a másfél méteres biztonságos távolság megtartásával és a további, fertőzésveszélyt csökkentő óvintézkedések alkalmazásával már tarthatók és látogathatók lesznek a templomokban a nyilvános misék, istentiszteletek.

A korábbi szabályok betartásával megtarthatók az esküvők, a temetések is.

Azzal kapcsolatban egyelőre nincs megerősített információnk, hogy a legfertőzöttebb területeken mindez hogyan valósul meg.

 

Frissítés, 2020. április 30., 15:45: A nyilvános szentmisék és istentiszteletek megtartása minden más rendelkezéssel együtt területenként eltérő időpontban kerülhet újbóli bevezetésre – miként a kormányzati intézkedések is folyamatosan alkalmazkodnak a vírushelyzet területi adottságaihoz. Így például a Budapesten keresztül a koronavírus-járványban leginkább érintett Esztergom-Budapesti Főegyházmegye területén a nyilvános liturgiák engedélyezése későbbre várható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre