Gulyás Gergely: Fokozatosan újraindulhat az élet

A kormány hétfőtől életbe lépő, vírushelyzettel kapcsolatos döntéseit ismertette a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányzati sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely elmondta: Magyarországon sikerült a vírus terjedését lelassítani, EU-s összehasonlításban a számaink kifejezetten kedvezőek, viszonylag alacsonyan maradt a fertőzöttek száma.

A kormány megtárgyalta a mögöttünk hagyott ötven nap tanulságait, teendőit – hangzott el a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a védekezés első fázisának végére értünk, ebben a legfontosabb teendő az egészségügyi rendszer felkészítése volt a tömeges megbetegedés szakaszára.

Az ötven napos megfeszített munka után elmodható – jelentette ki –, hogy Magyarországon tömeges megbeteg szakaszában is elegendő lesz a kórházi kapacitás, nem kell életek között választani, ahogy az más országokban előfordult. Mint mondta, olyan vírussal állunk szemben, amire egyelőre nincs vakcina, márpedig amíg nincs, „addig velünk lesz”.

Kijelentette:

a járványt sikerült lelassítani, a magyar számok kifejezetten kedvezőek,

alacsonyan maradt a fertőzöttek száma EU-s és világ-összehasonlításban is. A legrosszabb forgatókönyvre felkészülve hozta meg a kormány a szükséges intézkedéseket – nem politikai, hanem orvosszakmai alapon – tette hozzá Gulyás Gergely, aki szerint

a lélegeztetőgépek beszerzése folyamatos, hazánk ebből a szamepontból is a védekezésre a leginkább felkészült országok közé tartozik.

Két szabály változatlan marad

A kormány döntése értelmében a továbbiakban fokozatosan, szigorú menetrend mellett – a fertőzés területi különbségeire is tekintettel – az élet újraindítható Magyarországon. Gulyás Gergely elmondása szerint két szabály továbbra is változatlan marad:

– A leginkább veszélyeztetettek, az idősek biztonsága garantált legyen;
– és a területi különbségekre figyelemmel kell lenni.

A számok tekintetében az aktív fertőzöttek 70 százaléka Budapesten és Pest megyében él, az összes haláleset 70 százaléka pedig a fővárosban történt. A kijárási korlátozást és minden olyan szigorú intézkedést tehát, amit néhány hete a kormány meghozott,

Budapesten és Pest megye egyes járásaiban továbbra is indokoltnak tartjuk – mondta a miniszter.

Négy egyetem orvostudományi karának összefogásával

olyan reprezentatív tesztelés kezdődik, ami választ ad arra, hogy – a kimutatható antitestek alapján – az ország hány százaléka eshetett már át a fertőzésen.

Nem csupán az aktív fertőzöttek számára várunk tehát megközelítő adatot – szögezte le Gulyás Gergely.

Újra tarthatók misék, istentiszteletek a templomokban Magyarországon!

Szükséges a maszk viselése

Az időseket továbbra is arra kérik – függetlenül attól, hogy az ország mely pontján élnek –, hogy csak a legszükségesebb esetben hagyják el az otthonukat, a 9 és 12 óra között a számukra biztosított vásárlási időszak megmarad.

A kormány döntése értelmében – tolmácsolta Gulyás – az ország valamennyi pontján élő állampolgárt arra kérik, hogy a tömegközlekedési eszközökön és bevásárlás közben a boltokban a száját takarja el, viseljen maszkot, a másfél méteres védőtávolságot pedig tartsa be.

Májusban egészen biztos, hogy fennmaradt a tantermen kívüli, digitális oktatás. Kitért arra, hogy a magyar oktatási rendszer a jelenlegi helyzetben felkészült a hétfőn induló érettségi megtartására.

Arra a kérdésre, hogy az idei tanévben újranyithatnak-e még az iskolák, azt mondta: bizonytalanok ebben, a járványügyi helyzettől függ. Most azt lehet mondani, hogy június 2-ig iskolába menni a korábbi szabályok szerint nem kell, és nem is lehet. A gyermekek felügyeletéről gondoskodni kell az iskolákban, ez jelenleg is így van – közölte.

A tárcavezető a kormány döntéseit tovább sorolva közölte: az egész országban marad az ingyenes parkolás, ez az intézkedés bevált, nem eredményezett komoly forgalomnövekedést, viszont lehetővé teszi, hogy aki megteheti, nem a tömegközlekedést veszi igénybe, ami segíti a fertőzés terjedésének korlátozását. Kiemelte: a rendezvényekre vonatkozó korlátozások érvényben maradnak, augusztus 15-ig az 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani.

Hangsúlyozta:

vidéken a kijárási korlátozásokat eltörlik, új, az eddiginél lazább szabályokat állapítanak meg, de azt kérik, hogy a védekezési intézkedéseket ott is mindenki tartsa tiszteletben.

Május 4-től engedélyezett az éttermek, szállodák és kávézók nyitva tartása a kerthelyiségekben, teraszokon. A strandok, szabadtéri múzeumok kinyithatnak. Szolgáltatások korlátozások nélkül nyújthatók, az amatőr és profi sportban engedélyezik az edzéseket és zártkörű rendezvényeket.

Az esküvők, temetések, szentmisék, istentiszteletek a korábbi szabályok betartásával megtarthatók – sorolta.

Lépésenként feloldják a szakrendelésekre vonatkozó korlátozásokat

Május 4-től feloldják a magánegészségügyre vonatkozó korlátozásokat is. Gulyás szerint a korlátozások feloldása azért is fontos, mert a magánegészségügy hozzá tud járulni a közegészségügy tehermentesítéséhez. Hozzátette:

a közegészségügyi korlátozásokat négy lépésben, különböző időpontokban oldják fel különböző szakrendelésekre vonatkozóan.

Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy hétfőtől több adatot közölnek: a megbetegedésekre és halálozásokra vonatkozó adatokat külön ismertetik Budapestre és azokra a Pest megyei járásokra nézve, ahol fennmaradnak a kijárási korlátozások.

Bejelentés után gyakorolhatók az engedélyköteles tevékenységek

Közigazgatási egyszerűsítésekről is döntött a kormány: az engedély alapján gyakorolható tevékenységek – egyes kivételekkel – mostantól bejelentés után gyakorolhatóak lesznek. Gulyás Gergely ismertetése szerint ha valaki bejelenti egy tevékenység megkezdését és a hatóság azt nyolc napon belül nem tiltja meg, akkor a kilencedik naptól szabadon elkezdheti azt gyakorolni.

Hozzátette: mintegy két tucat ügycsoport továbbra is engedélyköteles; a részletszabályok hamarosan megismerhetőek lesznek. Elmondta, remélik, hogy az egyszerűsítéssel a koronavírus-járvány időszakában kevesebb lesz a személyes kapcsolattartás, illetve csökken a vállalkozások adminisztrációs terhe.

Több adatot közölnek minden nap

Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy hétfőtől több adatot közölnek: a megbetegedésekre és halálozásokra vonatkozó adatokat külön közlik Budapestre és azokra a Pest megyei járásokra nézve, ahol fennmaradnak a kijárási korlátozások, továbbá az ország többi területére vonatkozóan.

A miniszter kérdésre válaszolva arról, hogy mit terveznek, ha az erről szóló felhívás ellenére nem lesz elegendő vérplazma, elmondta: jelen pillanatban egy olyan terápiát próbálnak ki a magyar egészségügyben, ami reményeik szerint eredményes lehet. Ezt azonban most még nem lehet egyértelműen kimondani, így a kérdést most még idő előttinek tartja.

Az orvosi protokolltól függ, kinél hányszor kell a tesztelést elvégezni, mára jelentős a tartalék tesztekből,

így semmi akadálya nincs, hogy ha szükséges, többször is megtegyék ezt – közölte egy másik felvetésre. Arról, hogy az otthoni karanténban lévőknél hogyan állapítják meg a gyógyulást, közölte: ezt is minden esetben orvosi protokoll határozza meg.

A közmunkaprogram bővíthető

Kérdezték arról is, hogy számítanak-e a közmunkaprogramba új résztvevők bekapcsolódására, terveznek-e költségvetési átcsoportosítást. Gulyás Gergely elmondta: a programban a Belügyminisztérium irányítása mellett volt, hogy 230 ezren vettek részt. Ez a szám 83 ezerre csökkent mostanra, de nyilvánvaló, hogy a válság miatt nőni fog, azt nehéz megjósolni mennyivel – mutatott rá. Ha szükséges, a program bővíthető, a jelenlegi keretek között vízügyi, rendészeti és más közszolgálati munkálatoknál van lehetőség, hogy „értelmes munkát” tudjanak adni – közölte.

A miniszter kifejezte a kormány segítő szándékát az önkormányzatok felé, ugyanakkor megerősítette: a veszélyben a terheket is közösen kell vállalni.

A központi költségvetés veszteségei jóval nagyobbak, mint amit az önkormányzatoknak arányosan el kell szenvedniük.

A kormány arra készül, hogy az év második felében mindent megtegyen, hogy a gazdaságot is újra tudják indítani, az a cél, ne kevesebb, hanem több beruházás legyen, ez szolgálja a települések fejlesztését is. Ezért azt tervezik, hogy számos beruházással segítik majd a településeket – jelezte.

Remélik, augusztus 20-ra a nemzeti ünnepre lehet programokat csinálni, de erről ma felelősen nyilatkozni nem lehet – tette hozzá egy másik felvetésre. A kreatív-, illetve az élőzenei ipar megsegítéséről azt mondta: részben eddig is nyújtott segítséget a kabinet ennek a szektornak, és a kultúra számtalan más területén is érzik, komoly baj van. A területen elindult civil összefogást üdvözlik, ehhez kormányzati lépések is kapcsolódni fognak – jelezte. A jövő héten lesznek olyan kulturális egyeztetések – vélhetően a miniszterelnök részvételével – amelyeken megpróbálják felmérni a lehetőségeket.

Sebességkorlátozás a fővárosban: „mindenféle kapkodás különösen káros”

A Karácsony Gergely főpolgármester asztalán lévő, sebességkorlátozást érintő javaslatról azt mondta: a jelenlegi helyzetben mindenféle kapkodás különösen káros. Az ilyen előkészítetlen javaslatoknak az előterjesztése, egy nap alatt javaslattá nyilvánítása, nem túl hasznos. Ha a főpolgármesternek vannak javaslatai a budapesti közlekedésre vonatkozóan, akkor érdemes a közgyűlés frakcióvezetőivel ezt megvitatni, társadalmi egyeztetést folytatni, azt a gyakorlatot követni, amit Karácsony Gergely a saját kampányában ígért.

Személyesen erős kétségei vannak, hogy a javaslatban megfogalmazottak a jó irányt képviselik – jegyezte meg.

A déli városkapu projekt jövőjére vonatkozó kérdésre elmondta: ez egy nagyon fontos terve a kormánynak, ami a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának támogatását is élvezi. A fejlesztés Dél-Pesten és Észak-Csepelen az elmúlt évszázad legnagyobb város- rehabilitációja, és Budapest legzöldebb fejlesztése jelenleg. Kitért arra: a beruházás ahhoz is hozzájárul, hogy a felsőoktatási kollégiumi helyzeten is javítsanak.

Gulyás: Tusk kérjen bocsánatot!

Donald Tusknak, az Európai Néppárt (EPP) elnökének bocsánatkérését várja Magyarország, miután az Európai Bizottság az uniós szabályokkal összhangban állónak találta a magyar pandémiás intézkedéseket – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Emlékeztetett arra, hogy Vera Jurová uniós biztos szerdán ismét egyértelművé tette a pandémiás helyzettel kapcsolatos magyar intézkedések összhangban állnak az EU jogszabályaival, kötelező előírásaival és szerződéseivel.

A miniszter aggasztónak nevezte, hogy a Fidesz európai pártcsaládjában, az EPP-ben is voltak olyanok, akik hangulatot keltettek Magyarországgal szemben, különösen szomorú, hogy az EPP elnöke is ebbe a körbe tartozott. Szólt arról is, megalapozatlan és kifejezetten szégyenteljes volt az a magatartás, hogy a magyar baloldal képviselői, „a Demokratikus Koalíciótól a Jobbikig” Brüsszelbe rohangáltak, hogy saját országukat feljelentsék.

Az Európai Bíróság főtanácsnokának a röszkei tranzitzónát érintő álláspontjáról elmondta: egyelőre nincs szó az Európai Unió Bíróságának döntéséről. Hozzátette: az eljárás során a főtanácsnoki indítvány egy fontos pont, a végső döntés az esetek nagy többségében megegyezik azzal. Kiemelte: az indítvány ellentétes az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntésével. Magyarország 2015 óta folytat küzdelmet határai védelmének lehetőségéért, és ebben a küzdelemben az uniónak Magyarországot támogatnia kellene, az indítvány azonban ennek teljesen ellentmond.

A bíróság kísérlet tesz arra, hogy a hatékony európai határvédelem lehetőségét meghiúsítsa. A magyar kormány úgy gondolja, a tranzitzóna bevált, remélik a bíróság nem a főtanácsnoki indítvány szerint dönt majd – rögzítette.

Vasárnap.hu/MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre