Orbán: a védekezés új szakaszába lép

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszába lép – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerda este a Facebook-oldalán. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán csütörtökön reggel úgy fogalmazott: május 4. fordulópont lehet, nemcsak azért, mert új szakaszába lép a védekezés, hanem azért is, mert az élet újraindítása „mindannyiunk által vágyott”, a magyar gazdaság szempontjából is fontos lépés.

A kormányfő emlékeztetett, hogy a koronavírus miatti veszélyhelyzet 49. napján vagyunk. A kormányülés után arról tájékoztatott: a védekezés első szakasza lezárult, egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a „védekezés embert próbáló munkájában”.

A közös erőfeszítésnek köszönhetően Orbán Viktor úgy látja, a magyar egészségügyi felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is.

„Ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna”

– fogalmazott a kormányfő, idézve korábbi szavait: „a legrosszabbra készülünk, de persze a legjobban reménykedünk”.

Negyvenkilencedik nap. A védekezés új szakaszba lép: fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindíthatjuk az életet Magyarországon

Negyvenkilencedik nap. A védekezés új szakaszba lép: fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindíthatjuk az életet Magyarországon // Day forty-nine. We are entering a new phase of defense: gradually and under strict rules, we can restart life in Hungary

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. április 29., szerda

A kormányfő azt mondta: a vírus elleni védekezés új szakaszába lép. Ebben közösen megpróbálhatjuk újraindítani az életet Magyarországon, de fokozatosan és szigorú menetrend szerint kell eljárni – tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy az idősek és a legfertőzöttebb területen élő honfitársak feszes védelmét továbbra is fenn kell tartani.

Emlékeztetett, hogy fertőzések a fővárosban és a környékbeli területeken, településeken összpontosulnak. Ezért az itt élők védelmében, vagyis Budapesten és környékén, a kijárási korlátozások érvényben maradnak – közölte.

Kovács Zoltán: Az élet újraindításával növekedhet a fertőzöttek száma

Vidéken a kijárási korlátozás helyébe új védelmi intézkedések lépnek majd – szögezte le.

– Az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak.
– Az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei megnyithatnak.
– A szabadtéri strandok látogathatóak lesznek.
– A 1,5 méteres védőtávolság betartása és az arc eltakarása vagy maszk viselése azonban az üzletekben és a tömegközlekedésen kötelező lesz.
– Az idősek védett időzónájára vonatkozó intézkedéseket fenntartják – fejtette ki Orbán Viktor, aki az időseket továbbra is arra kérte, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat.

A többi részletszabályt csütörtökön ismertetik – tette hozzá. Kiemelte: a kormány folyamatosan konzultál a járványügyi szakemberekkel és kéthetente felülvizsgálják a hatályban lévő védelmi szabályokat.

Orbán Viktor bejelentése végén azt is közölte, hogy péntektől a virágüzletek korlátozás nélkül nyitva tarthatnak, hiszen anyák napjára készülünk.

„Isten éltesse az édesanyákat! Egyetlen magyar sincs egyedül!” – zárta szavait a kormányfő.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre