Udvardy György: A járvány szembesít minket a törékenységünkkel

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában osztotta meg járvánnyal kapcsolatos gondolatait Udvardy György veszprémi érsek. Úgy véli, a mindennapi életünkben sokszor próbáljuk elkerülni a törékenységünket pénzzel, kapcsolatrendszerrel, ismerősökkel. Látjuk ugyanakkor, hogy egy ilyen járvány mennyire átrendezi az életünket, és olyan élményeket tapasztalunk meg, amelyeket eddig nem, például a bizonytalanságot vagy éppen a félelmet.

Udvardy György hangsúlyozta: a törékenységgel való szembesülés létünk igazi értelmére irányítja rá a figyelmünket.

A krízishelyzetekben jöhetünk rá ugyanis arra, hogy életünk túlmutat önmagán, a napi feladatokon, problémákon.

Ebben szeretne az egyház is a maga eszközeivel segíteni azokon, akiket a félelem megérint. A veszprémi érsek elmondta azt is, hogy az emberekben az életre, kapcsolatokra, biztonságra vonatkozóan olyan kérdések merültek fel ezekben a napokban, amelyeket korábban nem tettek fel. Úgy gondolja, hogy ezekre kielégítő és teljes választ kell adni. Ebben a helyzetben az egyház is keresi azokat a módszereket, amelyben a segítségét meg tudja adni. Udvardy György szerint

világos értékrend alapján szükséges elemezni ebben a helyzetben társadalmunkat, kultúránkat, és ha ezt az elemzést megtesszük, akkor van esélyünk megfogalmazni azokat az értékeket, amelyek mindig igazak.

A veszprémi érsek úgy véli, ezek közül mindenképpen kiemelkedik a család jelentősége és a hivatást betöltő embertársaink szerepe. Hangsúlyozta, ebben a helyzetben különösen nagy szükség van a köszönetre és a hálára.Úgy fogalmazott:

A mindennapokban megszoktuk, hogy szolgáltatásokat rendelünk, és ha azok nem megfelelőek, kifogást emelünk. Most azonban felerősödik az a tudat, hogy a kapcsolat mindig ember és ember közötti.

Udvardy György beszélt arról is, hogy az egyházzal kapcsolatban sokszor megfogalmazódik a vád, hogy reményt hirdet, de azt a távoli jövőbe helyezi, egy olyan spirituális valóságról beszél, amelyhez nem sok közünk van. Most azonban azt látjuk, hogy ez nem helytálló megközelítés.

És bár a remény az üdvösségről szól, de pontosan az ebből adódó erőből van bátorságunk a konkrét, mindennapi cselekedetekben jó döntéseket hozni a család, a teremtett világ védelme érdekében.

Ez pedig már a jövőről szól, arról, hogy a veszély elmúltával milyen értékeket lenne szükséges sokkal inkább a szemünk elé állítani.

Iratkozzon fel hírlevelünkre