Szijjártó Péter védőfelszerelés-szállítmányt kísért el Moldovába

Százezer egészségügyi maszkból és ötezer orvosi védőruházatból álló szállítmányt kísért el Moldovába a külgazdasági és külügyminiszter keddi chisinaui villámlátogatásán.

A Moldovának nyújtott magyar segítségről a miniszter és hivatali kollégája, Oleg Tulea számolt be közös sajtótájékoztatójukon, amelyet élőben közvetítettek Szijjártó Péter Facebook-oldalán.

Magyar-moldovai külügyminiszteri sajtótájékoztató

Közzétette: Szijjártó Péter – 2020. április 28., kedd

Moldova a koronavírus-járvány elleni védekezésben két csatornán is segítségért fordult Magyarországhoz: kétoldalú – kormányközi – alapon és NATO-keretben.

Miután Magyarország vásárolt Kínából sok millió védőfelszerelést, és kiépített egy saját maszkgyártási kapacitást is, így abban a helyzetben van, hogy tud Moldovának is segíteni. A két ország miniszterelnökei a közelmúltban stratégiai partnerségi megállapodást írtak alá, és Magyarország komolyan gondolja ezt a stratégiai partnerséget, barátságot – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Magyarország elkötelezett támogatója az Európai Unió keleti partnerségi programjának.

Fontosnak tartja, hogy az EU-nak legyenek szövetségesei Keleten, és Budapest szerint a keleti partnerség országainak szükségük van arra, hogy megkapják a megfelelő támogatást az EU országaitól. Erre a segítségre most különösen és gyorsan szükség van. Moldovai információk szerint a fertőzöttek egy jó része egészségügyi dolgozó – mondta a magyar miniszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Ion Chicu moldovai kormányfõ (j) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatója Chisinauban 2020. április 28-án. – MTI/KKM/Borsos Mátyás

„Én, mint egy kereszténydemokrata kormánynak a képviselője szeretném elmondani, hogy nagyra becsüljük az itteni szociáldemokrata kormánynak a nemzeti érdekek érvényesítésében végzett tevékenységét.

Mi is úgy gondoljuk, hogy nekünk Magyarország az első, és becsüljük azokat az országokat, amelyek saját nemzeti érdeküket helyezik előtérbe” – jelentette ki.

„Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy ne alkalmazzon politikai diszkriminációt Moldovával szemben,

hanem a korábban elhatározott pénzügyi segítséget – a megígért 100 millió eurós támogatásból még 70 milliót – haladéktalanul utalja át az országnak, mert ha valamikor, akkor most erre nagyon nagy szüksége van. És arra is kérjük az Európai Bizottságot, hogy a járvány miatt nyújtandó 100 millió eurós segítséget is haladéktalanul utalja át” – mondta Szijjártó Péter.

Megjegyezte, hogy most, a világjárvány idején rendkívül jó együttműködés alakult ki Magyarország és Moldova között az áruk és az emberek tranzitforgalmában, ráadásul két nagyon fontos gazdasági ágazatban, a bankszektorban és a gyógyszeriparban egy-egy magyar cég, az OTP és a Richter a piacvezető Moldovában.

„Tehát nekünk van egy önző érdekünk is abból a szempontból, hogy Moldova minél sikeresebb legyen, és újra tudja indítani gazdaságát” – jelentette ki.

A moldovai külügyminiszter megköszönte Magyarországnak azt is, hogy segített több ezer olyan moldovai állampolgárnak hazatérni, aki a járványügyi korlátozások miatt kényszerült erre.

MTI

Kiemelt kép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2) és Oleg Tulea moldovai külügy- és európai integrációs miniszter (b3) a chisinaui repülőtéren 2020. április 28-án. – MTI/KKM/Borsos Mátyás

Iratkozzon fel hírlevelünkre