Online támadások a koronavírus árnyékában

Az elmúlt másfél hónapban, a korlátozó intézkedések bevezetése óta egyre többen használjuk az internet adta lehetőségeket a munkánk és a mindennapi teendőink elvégzésére. A koronavírus egy új informatikai forradalmat indította el, amely olyan korcsoportokat is a monitor elé ültetett, akik eddig nem, vagy csak kevésbé ismerték a net világát. Sajnos a rosszindulatú internetes bűnözők is tudják ezt, és igyekeznek kihasználni a felhasználók tapasztalatlanságát.

A koronavírus okozta rendkívüli helyzetben a fiatalok az otthoni tanulás, a középkorúak az otthoni munkavégzés (home office), míg a nyugdíjas korúak a vírus elleni védekezés és a különleges szabályok miatt szinte folyamatosan az interneten tartózkodnak. A hírekből tudjuk, hogy ennek a hatalmas online keresletnek a kielégítésére óriási mennyiségű laptop fogy a magyar üzletekben, sok helyen időleges készlethiány is fellépett. Vajon a felhasználók felkészültek az online világ negatív externáliáira?

Adathalászat (Forrás: freepik.com)

A hazai és nemzetközi portálok sorra jelentetik meg a kutatásaikat, amelyek szerint:

–  2020 első három hónapjában 13 másodpercenként történt fertőzés a világban,

– a koronavírushoz kapcsolódó email-es támadások több mint hatszorosra növekedtek az elmúlt másfél hónapban,

– közel 500 000 adathalász támadást regisztráltak csak március hónapban, amelyből csaknem 10 ezer kapcsolódott a pandémiához,

– az adathalászok támadásai miatt 2020 márciusára közel 9 és fél milliárdra nőtt az ellopott jelszavak száma.

A fenti eredmények lesújtó számai egyelőre azt mutatják, hogy a hackerek és internetes bűnözők sajnos jól profitálnak a járványból. Ráadásul a friss felmérések szerint a vírusok jelentős része Microsoft dokumentumoknak álcázza magát vagy a megszólalásig hasonló Microsoft formátumot használnak fel a támadáshoz. Ez azért nagy probléma, mert a távoktatáshoz és a home office-hoz a legtöbben ezt a platformot alkalmazzák, és sokan teljes biztonságban rákattintanak bármire, amelyen a szoftvergyártó cég logója rajta van, anélkül, hogy meggyőződtek volna valódiságukról.

Home office (Forrás: freepik.com)

Egy ártatlan kattintás és pillanatok alatt zsaroló vírus áldozatává válhat a gépünk. Amint a vírus megfertőzi a gépet, blokkolja a készülék létfontosságú részeit. A zsarolóvírusok fizetési felszólítást tartalmaznak, és amennyiben a felhasználó fizet, cserébe a kártevő terjesztői megígérik, hogy feloldják a blokkolást. Természetesen semmilyen garancia nincs arra, hogy az online bűnözők a váltságdíj kifizetése után a zárolást feloldják. A zsarolóvírusok elleni védekezésről egy korábbi cikkemben olvashatnak.

A jelenlegi különleges helyzetben egy esetleges érzékeny munkahelyi adat kiszivárgása a munkavállaló állásába is kerülhet. Nem beszélve a hamarosan érettségizőkről, akik számítógépének működőképessége és folyamatos rendelkezésre állása szinte kritikus a jelenlegi helyzetben. Felismerve a társadalmi felelősségét, egy vírusirtókkal foglalkozó cég az aktuális egészségügyi helyzetre való tekintettel minden pedagógus és diák számára 3 hónapig ingyenesé tette vírusirtó programjait.

Online védelem (Forrás: freepik.com)

A vírusirtó szoftverrel történő védekezésen túl érdemes tanulmányozni a Digitális Immunerősítő Program internetbiztonsági csomagjait. A Digitális Immunerősítő Programot immár 2 éve azzal a céllal hozták létre, hogy digitális bukósisakkal lássa el a fiatalokat, középkorúakat és időseket egyaránt. A program 116 pontból álló javaslatcsomagja kellő kapaszkodót képes nyújtani a rosszindulatú kiberbűnözők támadásai ellen.

 

Fecske Gábor László

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre