Jelentősen nőtt a gyermekvállalási kedv a téli hónapokban

Jelentősen nőtt a gyermekvállalási kedv a téli hónapokban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Nőtt a házasságok és a születendő gyermekek száma, csökkent a terhességmegszakítások aránya, valamint a természetes fogyás is. A Kopp Mária Intézet népesedési információit látványos animációs filmen is megtekintheti.

2019 decembere és 2020 februárja között 22 929 gyermek született Magyarországon, ez 8,6%-kal, szám szerint 1819-cel több, mint az előző télen. Ennek következtében az úgynevezett termékenységi arányszám is jelentős mértékben 1,55-re emelkedett, amely 9,2 %-kal több az egy évvel korábbihoz képest. 2019. december és 2020. február között 10 616 pár mondta ki a boldogító igent, ami közel duplája az előző téli időszak házasságkötéseinek. A terhességmegszakítások száma 7,7%-kal, 532-vel volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Az elhunytak száma pedig 4409-cel, 11,5%-kal volt kevesebb december és február között.

A halálozások csökkenése és a születések emelkedése miatt a természetes fogyás 36%-kal mérséklődött.

A mostani kedvező adatok összefüggésbe hozhatók a tavaly februárban bejelentett, és júliusban elindított Családvédelmi Akcióterv pozitív hatásaival. A téli időszak adatait látványos animációs filmben is összefoglalták a KINCS munkatársai:

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre