Tiltakoznak a határzár ellen a lengyelek

Több százan tüntettek a német-lengyel határ lezárása ellen a lengyelországi Zgorzelecben – számolt be a PAP lengyel hírügynökség. A határzárat a koronavírus-járvány megfékezése érdekében rendelte el a varsói kormány.

Hasonló, több száz fős tiltakozó megmozdulásokra került sor Slubicében, Rosowekben és Gubinban is. A rendőrség adatai szerint a tüntetések békésen zajlottak, az áruforgalom akadályoztatása nélkül.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kormánya március közepén elrendelte az ország határainak lezárását a koronavírus elleni küzdelem jegyében. A hazatérő ingázókat kéthetes házi karanténra utasították.

A térség két részre szakadt, ami nagyon megnehezíti a határvidék lakóinak életét – mondta a rosoweki tüntetések egyik szóvivője, Marta Szuster.

 A lengyel-cseh határon található Chalupkiban is kisebb megmozdulás volt. A Csehországban dolgozó lengyelek attól tartanak, hogy hosszabb távollét esetén elveszíthetik munkájukat, amely sokszor egész családok számára jelenti az egyetlen bevételi forrást.

Lengyelországban 10 892 fertőzöttje és 494 halálos áldozata van a koronavírusnak, a gyógyultak száma pedig 1944 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.

MTI

Kiemelt képünk forrása: youtube.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre