Három hónap börtönbüntetésre és tíz botütésre ítéltek egy iráni keresztény lányt

Maria Fatima Mohammadi emberjogi aktivista az ukrán gép lelövése ellenI tiltakozáson vett részt, amikor ismeretlen helyre elhurcolták az iráni biztonsági erők – közölte a Linga.org.

A megkeresztelkedése után Maria nevet vette fel az a keresztény aktivista, akit január 12-én az ukrán repülőgép lelövése elleni tiltakozáson tartóztattak le az iráni hatóságok. Családja és barátai sokáig semmit nem tudtak a lányról, majd másfél hónapig húzódó fogvatartás után a hatóságok feltételes szabadlábra helyezték.

A huszonegy éves aktivista a börtönben átélt bántalmazásokat és kínzásokat a közösségi oldalán osztotta meg.

Negyvenhat nap szenvedés, a mindennapi bántalmazások és kínzások, amiket átéltem a Fozara fogdában és a Karshaki börtönben, most pedig három hónap szabadságvesztésre és tíz botütésre ítéltek el – közölte Maria az Instagram-oldalán.

A vád szerint az iráni lányt az ország közrendjének megsértéséért ítélték el. Az iráni bíróság óvadékért cserébe egy évre felfüggesztette az ítéletet.

Azért ítéltek el, mert tiltakoztam az ártatlan emberek megölése ellen és szolidaritást vállaltam a hozzátartozókkal. A helyett, hogy felmentettek volna, ismét elítéltek – folytatta Maria a közösségi felületen.

A keresztény hitre áttért lányt már többször érték atrocitások az iráni hatóságok részéről.

2019. július 9-én buszon utazva egy hidzsábot viselő nő támadta meg, amiért fejkendőjét szabálytalanul viselte és nem takarta el az egész haját. Az iráni hatóságok a kihallgatás után az agresszívan fellépő nőt elengedték, Maria csak egy napi fogvatartás után mehetett haza.

2017-ben egy razzia során, amit az iráni hatóságok egy lakástemplomban hajtottak végre, több hittársával együtt Mariát is letartóztatták. A rögtönzött bíróság hat hónap börtönbüntetésre ítélte az akkor még alig tizennyolc éves lányt, amiért tiltott keresztény szertartáson vett részt.

Az Open Doors tavalyi évre vonatkozó jelentése szerint Irán a kilencedik helyet foglalja el a keresztények ellen elkövetett atrocitások nemzetközi listáján.

 

Kiemelt képünk forrása a women.ncr-iran.org

'Fel a tetejéhez' gomb