Elhallgattatnák Orbán Viktort

Vannak más európai vezetők is, akik nem szívlelik Brüsszel keménykezűségét, de nem mondják ezt ki olyan nyíltan, mint Orbán Viktor, aki a migrációs politikában is szembehelyezkedett az EU-val. Ez rendkívül irritáló az ottani elitnek. El akarják hallgattatni – mondta John Fonte, a Hudson Intézet konzervatív washingtoni agytröszt programigazgatója a Magyar Nemzetnek telefonon adott interjújában.

John Fonte kifejtette, hosszú évek óta foglalkozik a kormányzás kérdéseivel: azzal, hogy a globális intézmények irányítanak-e, amelyekről egyesek azt tartják, felsőbbrendűek a nemzetállamoknál, illetve azzal, mit jelent ez a demokrácia szempontjából. Könyve is megjelent ebben a témában Szuverenitás vagy alávetettség címmel. Szerinte ez izgalmas kérdés az Egyesült Államokban, de Európában is, egészen a kilencvenes évek elejére, a berlini fal leomlása utáni időre visszavezethetően.

Hangsúlyozta: „a kérdés az, hogy például Magyarországot, Lengyelországot, Csehországot – amelyek ma már az Európai Unió tagjai – a magyar, a lengyel és a cseh nép irányítja-e vagy pedig nemzetek feletti intézmények, amelyek egyre meghatározóbbakká váltak és egyre több hatáskört vontak magukhoz. De a briteknél is fontos kérdés volt ez a brexit kapcsán”.

Arra a kérdésre, mi hajtja a Magyarországot kipécéző politikusokat –Ursula von der Leyent, Donald Tuskot és Anne Applebaum amerikai újságírónőt, Radosław Sikorski lengyel politikus feleségét  – válaszában kijelentette: a miniszterelnök szókimondása. Mint fogalmazott: „Vannak más európai vezetők is, akik nem szívlelik Brüsszel keménykezűségét, de nem mondják ezt ki olyan nyíltan, mint Orbán Viktor, aki a migrációs politikában is szembehelyezkedett az EU-val. Ez rendkívül irritáló az ottani elit számára. El akarják hallgattatni.

A Hudson Intézet programigazgatójának álláspontja szerint a magyar kormányfő ellen irányuló támadásokban az is szerepet játszik,  hogy Orbán Viktor „a nemzeti konzervatívnak, demokratikus nacionalizmusnak vagy demokratikus szuverenitásnak is nevezhető gondolatnak az egyik első szószólója, amely ma már Európa-szerte terjed. Emberek a legkülönbözőbb országokban nemzeti kormányzást akarnak. Populistának kiáltják ki őket, ám valójában demokratikus patrióták”.

Tusk legutóbbi szokatlanul kemény, a nácizmussal párhuzamot vonó kirohanásával kapcsolatos kérdésre adott válaszában kifejtette: „A néppártban nagy változás következett be. Egykor a német Konrad Adenauer, az olasz Alcide De Gasperi vagy a francia Robert Schuman szellemi örököseként a kereszténydemokrata irányvonal jellemezte, de ez már a múlté. Elfordult a hagyományos értékektől. Az EU maga sem különösebben demokratikus, az Európai Bizottságtól az Európai Bíróságig nemzetek feletti intézmények uralják”.

John Fonte  szerint korai lenne  megmondani milyen irányban dől majd el a globalisták és a nemzetállamok harca, és a bizonytalanságot most a járványhelyzet is növeli. „De a demokratikus szuverenitás vagy patriotizmus hívei láthatóan erőre kaptak sok helyütt. Nemcsak Magyarországon, hanem Lengyelországban, a Jog és Igazságosság párttal is ez a helyzet, a briteknél végbement a brexit, Amerikában elnökké választották Donald Trumpot”.

A teljes cikk itt olvasható.

Kiemelt képünk forrása: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre