Hogy élte túl két fiatal nő a burkinai iszlamisták támadását?

Megrendítő történetet közölt az Al Jazeera Dináról, a nőről, aki kívülről nézte végig, hogyan rabolták el lelkész apjuk házából családjukat és hogyan szabadultak meg a fogságból néhány nappal később csupán ketten, kishúga és unokatestvére.

Jane és Mary, a két túlélő nem kívánt az eseményekről beszélni az újság riporterével, így Jane a testvérének, Dinának elküldött hangfájlban emlékszik vissza a történtekre.

A beszámoló szerint fegyveresek törtek be egyik éjjel a lelkész házába, majd pénzt követeltek. A családfő, aki épp egy másik épületben tartózkodott ekkor, rohanva igyekezett családja védelmére fiával és annak barátaival. Miután a terroristák a család védelmére kelt férfiakat is elfogták, mindegyiküket bekényszerítették egy járműbe és elszállították őket egy átmeneti fogolytáborba. Itt a fogvatartottakat a Korán és az iszlám törvények tanulmányozására kényszerítették.

Az emberrablók közölték a lelkésszel, ha áttér az iszlámra, vezetővé nevezik ki, és terrorista sejt lehet Maliban.

A fiainak is felajánlották, hogy terroristákká lehetnek és életben maradhatnak. A lelkész válaszul elmondta, hogy nem kíván terrorista lenni, épp 30 éve, hogy áttért az iszlámról.

A lelkész ezután elmondta Jane-nek, hogy nemsokára megölik. Három nappal később a szélsőségesek el is határozták, hogy mindenkit megölnek, a két fiatal lányt azonban hazaengedik.

Minden foglyot visszaültettek abba az autóba, amelyiken a táborba érkeztek. Nem mentek messzire, a férfiakat kirakták a járműből és körbe állították őket.

Mikor a két fiatal lánnyal elhajtottak, Jane már csak öt lövést hallott.

A túlélők hazavitték a kivégzettek családnak szánt üzeneteit. Apja Dinától azt kérte: „légy alázatos, ne válj arrogánssá és tanuld meg dühödet jobban kezelni.”

Pár nappal a történtek után a család meg tudta szerezni elhunyt tagjainak holttestét. Kisebb temetést rendeztek számukra. A lelkész 20 éven át volt pásztora a település közösségének.

Apró történet ez Burkina Fasóból, ahol genocídium szintű népirtás folyik a keresztények ellen. A térségben történtekről közölt korábbi beszámolóinkat itt olvashatják.

 

Kiemelt képünk illusztráció, forrása a linga.org.

Iratkozzon fel hírlevelünkre