Imádkozzunk együtt nagyszüleinkért, az idősekért!

A Világiak, Család és Élet Dikasztériuma mindenkit buzdít arra, hogy közösen figyeljünk oda és védjük az időseket, hiszen ők is éppúgy értékesek, mint bármelyik más fiatalabb embertársunk. A Vatican News munkatársa, Gedő Ágnes foglalta össze a dokumentum fő útmutatásait.

A koronavírus nem válogat, a fertőzésnek egyaránt ki vannak téve gazdagok és szegények, közszereplők és egyszerű állampolgárok a világ bármely országában. Másfelől azonban az is igaz, hogy az időseket sújtja leginkább a világjárvány. Olaszországban például a koronavírus következtében elhunytak több mint 80%-a hetven éven fölüli személy volt. Ferenc pápa az utóbbi napokban gyakran felemeli szavát, és imádkozik az időskorúakért, ahogy mindig is aláhúzta, milyen értékes szerepet töltenek be a családban és közösségeinkben – hívja fel a figyelmet Gedő Ágnes írásában. 

A Világiak, Család és Élet Dikasztériuma ezzel kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben mindenkit emlékeztet: felelősek vagyunk az idős személyekért.

A felhívás nem csak az egyéneknek szól, akiknek családjában idősek vannak, hanem ugyanúgy odafigyelést kér az intézmények dolgozóitól és vezetőitől, minden olyan embertől is, aki bármilyen módon segíthet az idősek védelme érdekében. Ferenc pápát is idézik, aki azt mondta: Kedves testvéreim, ennek a váratlan és tomboló viharnak a kellős közepén rájöttünk, hogy ugyanabban a csónakban evezünk. Időskorúak is vannak a csónakban, akik ugyanúgy sérülékenyek és irányvesztettek, mint mindenki”. 

Néhány hete Ferenc pápa megállapította, hogy a magány is lehet betegség, amit azonban szeretettel, testi és lelki vigasszal gyógyítani tudunk”. Ha igaz, hogy a koronavírus halálosabb, amikor egy legyengült szervezettel találkozik, sok esetben az alapbetegség a magány – folytatódik a szöveg.

Kicsit, ahogy a mondás tartja, ha Mohamed nem megy a hegyhez, a hegy megy Mohamedhez elve érvényesül a jelenlegi helyzetben. A hivatalos szöveg kiemeli, hogy mivel a korlátozás az időseket érinti leginkább az ő védelmük érdekében, az egyház számos új módon találja meg a módját a segítségnyújtásnak: online misék, telefonhívások, videóüzenetek, levelek, önkéntesek visznek csomagot a rászoruló időseknek, illetve több pap házhoz megy, hogy szentséget szolgáltasson ki. De ez nem elég. Kiemelik:

A helyzet súlyossága arra késztet, hogy sokkal jobban tudatosítsuk: minden emberi élet felbecsülhetetlen értéket képvisel. Időseinkért imádkozhatunk, létrehozhatunk szolidáris hálózatokat, új energiákat mozgósíthatunk.

A hírekből számos időskorú elhunytáról szerezhetünk nap mint nap tudomást – emeli ki a dokumentumra alapozva a Vatican News munkatársa, ugyanakkor folytatja: számos ok húzódik meg a jelenség mögött, mint a zsúfoltság, a megelőzéshez szükséges eszközök hiánya. De ha jól a dolgok mögé nézünk, felfedezzük, hogy a régebbről botladozó szociális és gyógyászati hiányosság eredménye. Le kell szögezni:

a szociális otthonokban élő vagy magányos idősek életének védelme ugyanúgy prioritás, mint minden más életé.

A dokumentum záró részére támaszkodva Gedő Ágnes azt vallja, hogy napjaink szenvedése közepette észre kell vennünk a jövőt:

a sok-sok gyermek és unoka szeretetében, a segítők és önkéntesek gondoskodásában újra megelevenedik azoknak az asszonyoknak az együttérzése, akik elmentek a sírhoz, hogy gondoskodjanak Jézus testéről.

Imádkozzunk együtt az egész világon nagyszüleinkért, az idősekért! Vegyük körül őket gondolatainkban és szívünkben, ahol pedig lehet, cselekedjünk, hogy ne maradjanak egyedül!

Győzzük le együtt a magányt! – buzdít a Világiak, Család és Élet Dikasztériumának üzenete. 

 
A teljes írás itt olvasható. 
 
Kiemelt képünk forrása: Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre