Fehéroroszországban az ortodox húsvéton nyitva maradtak a templomok

A koronavírus-járvánnyal dacolva vasárnap templomba ment Fehéroroszország elnöke az ortodox húsvétot ünnepelni és bírálva a korlátozó intézkedéseket. 

– Nem tudok egyetérteni azokkal, akik lezárták a templomba vezető utat az emberek előtt – mondta Aljakszandr Lukasenka anélkül, hogy világossá tette volna, kikre gondol.

Számos országban bezárták a templomokat, vagy eltanácsolták a híveket a tömeges szertartások látogatásától a járvány terjedésének fékezése végett. Fehéroroszországban nyitva maradtak a templomok, de az ország ortodox egyházának feje, még maga Pavel metropolita is azt javasolta a híveknek, hogy maradjanak otthon.

Lukasenka, aki a fiát is magával vitte, nem viselt maszkot. Gyertyát gyújtott és beszédbe elegyedett hívekkel.

Bármi történt is történelmünk során, soha senki nem tudta eltörölni, megtiltani ezt az ünnepet. Mindig jártam templomba, és mindig is fogok – üzente a 26 éve elnöki tisztségben lévő Lukasenka a Minszkhez közeli kolostorból, amely évtizedeken át zárva volt a szovjet korszakban.

MTI

Kiemelt képünkön: fehérorosz ortodox pap húsvéti kalácsot és tojást szentel egy minszki templom előtti téren 2020. április 18-án, egy nappal az ortodox húsvét előtt.
Fotó: MTI/AP/Szergej Gric

Iratkozzon fel hírlevelünkre!