A járvány terjesztésére buzdítja harcosait az Iszlám Állam

A járvány szándékos terjesztésére kéri harcosait az Iszlám Állam nevű terrorszervezet – mondta Földi László biztonságpolitikai szakértő vasárnap az M1 aktuális csatorna műsorában.

Földi László kifejtette: a terrortámadások eszközrendszere a biológiai vagy akár a taktikai nukleáris fegyverek megszerzéséig nagyon széles skálán mozog.

A szakértő hangsúlyozta, a határokon végre rend uralkodik, ugyanakkor Európában már több tíz- vagy akár százezer dzsihadista harcos is tartózkodhat.  

Kitért arra is, hogy még mindig vannak olyan civil szervezetek, amelyek hajóik fedélzetére Líbia partjairól egészségügyi kivizsgálás nélkül vesznek fel és szállítanak Európába illegális bevándorlókat. Földi László álláspontja szerint, akik ezt teszik, hazaárulók, hiszen olyan bűncselekményeket követnek el, amelyek saját országaik szempontjából közveszély okozásán túl emberéleteket is követelhetnek.

A járványhelyzetben olyan tömegeket szállítani Európába, akiknek az egészségügyi vizsgálatát nem tudják elvégezni, nagyon nagy kockázatot jelent. Földi László szerint gyakorlatilag senki nem tudja azt megmondani, milyen potenciális járványt előidéző vírus- vagy más biológia támadás érheti még Európát.  Példaként említette, hogy ha egy európai ember egy  távoli térség országába utazik, két tucat oltást kap. Pontosan azért, hogy ne érhessék olyan fertőzések, amelyek Európában nem ismertek, ezért immunrendszerük nincs felkészülve rá.

Kérdésre válaszolva a szakértő elmondta, az Európai Unió vezetése egyáltalán nem foglalkozik azzal a veszéllyel, hogy a koronavírus eszköz lehet a szélsőségesek kezében. A nemzetállamok közül azonban jó néhányan, igen. De ma az operatív feltételei hiányoznak, hogy megtalálják azokat, akik nem látható fegyvert hordoznak. Ugyanis nincs rajtuk robbanómellény, nincs a kezükben géppisztoly, egyszerűen vírushordozók. Véleménye szerint az ideküldött harcosok használják ezt a fegyvert, s ez ellen nem lehet védekezni.

Arra a kérdésre, hogy a járványhelyzet hogyan hathat a biztonságképünkre Földi László kifejtette: tudomásul kell vennünk, hogy a biztonságunk messze nincs a kívánatos szinte Európában, de nem a járvány, hanem az elmúlt évek rossz politikai magatartása, az Unió biztonságpolitikai vezetése miatt. A szakértő vélekedése szerint bizonyos folyamatok visszafordíthatatlanokká váltak, azok esetében pedig amelyek még nem, ott nagyon keményen fel kell lépni. Ez nem az emberi jogokról, hanem arról szól, hogy meg kell védeni a társadalmat, az embereket olyan kitettséggel szemben, amelyről ma  minimális információval rendelkezünk és ezért védekezni is nehéz ellene.

Forrás: MTI, hirado.hu (videó)