Online segítség az egyszülős családoknak

Áthelyezte az online térbe szolgáltatásainak többségét az Egyszülős Központ, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt is folyamatosan segítséget nyújtson a bajba jutott családoknak. Pedagógusok segítségével támogatják az otthontanulást, élelmiszert osztanak, laptopokkal látják el a rászorulókat, és segítő beszélgetést is biztosítanak a szülők számára. Magyarországon körülbelül 300 ezer családból hiányzik az egyik szülő, ezek a családok több mint félmillió gyereket nevelnek.

Az Egyszülős Központ szolgáltatásai között továbbra is elérhető a jogi segítségnyújtás, a coaching, a pszichológiai tanácsadás, a segítő beszélgetés, az állásközvetítés és álláskeresés. Létrehoztak egy adatbázist a nagyobb települések és a budapesti kerületek önkormányzati támogatási lehetőségeiről, a köznevelési intézmények ügyeleti rendjéről és az igénybe vehető ingyenes gyermekétkeztetésekről is, hogy a koronavírus-járvány idején ezzel is segítsék az egyedülálló szülőket.

Új szolgáltatásként megjelent náluk az online tanulási támogatás, melynek keretében pedagógusok segítségével nyújtanak segédkezet a gyerekeknek hét tantárgyból. A szülőknek Énidő a karanténban címmel online egyéni és csoportos beszélgetéseket indítottak, jógaórákat tartanak, a közösségi oldalaikon pedig rövid videókban válaszolják meg az egyszülős családokat érintő kérdéseket.

A központ megerősítette adományozási tevékenységét, s Budapesten kívül is meghirdette a támogatási lehetőségeket. A veszélyhelyzet első heteiben több száz kiló tartós élelmiszert juttattak el rászoruló egyszülős családoknak, emellett eddig tíz családnak, 25 gyermeknek laptopot adományoztak, hogy részt vehessenek az online oktatásban. Terveik szerint hetente küldenek újabb élelmiszercsomagot a rászorulóknak, és újabb családok is kapnak majd laptopokat. A központ ezért intenzív adománygyűjtési akcióba kezdett, hogy minél többeknek segíthessen élelmiszerrel, tisztító- és tisztálkodószerrel, valamint laptopokkal.

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2018 óta működteti az Egyszülős Központot, amely többek között ingyenes szolgáltatásokkal – például jogi konzultációval, pszichológiai segítségnyújtással, gyermektáboroztatással –, közösségi programokkal és a munkavállalást segítő programokkal segíti az egyedülálló szülőket. 

További információk a www.egyszulos-kozpont.hu honlapon érhetők el.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre