Mosolyogjunk is az ünnepek alatt! – Húsvéti filmajánló

Nézem az egy évvel ezelőtti húsvéti programajánlókat: tojáskeresés, locsolkodás, báránysimogatás... S a szomorú kontraszt: idén négy fal között ünneplünk, ha biztonságban szeretnénk tudni magunkat s gyermekeinket. De nem kell, hogy a bezártság törvényszerűen melankóliát hozzon magával! Ebben szeretnénk most segíteni az alábbi filmösszeállítással, amely felemelheti lelkünket a karantén idején is. Összeállításunkban a gyerekekre is gondoltunk.

Szent Ferenc

Assisi Szent Ferenc életét sokan és sokféleképpen feldogozták már. Most Michele Soavi tévéfilmje látható az M5 műsorán az ünnepi időszakban. A film az umbriai város véres polgárháborúját, a katolikus egyház eretnekek elleni kegyetlen hadjáratát is feleleveníti. A harcokban a gazdag kereskedő családból származó Ferenc is részt vesz. A sebesült fiatalembert és társait a győztes a perugiai börtönbe veti. A sok szenvedés és egy eretneknek tartott öregemberrel való találkozás után Ferenc elhatározza, hogy lemond minden vagyonáról, és egész életét a szenvedő szegényeknek, betegeknek, elhagyatottaknak szenteli. Kezdetben mindenki bolondnak nézi, az apja kitagadja, elképzeléseit az egyház is rossz szemmel nézi. Követői száma azonban egyre nő, és miután a pápa támogatását is megszerzi, megvalósíthatja álmát: szerzetesrendet alapít – olvasható a filmről a Port.hu ajánlója.

P.S. I Love You

Holly borzasztó dolgot él át, amikor nem sokkal a harmincadik születésnapja előtt elveszti daganatos férjét. Ám azért, hogy az asszony ne süllyedjen el teljesen a gyász tengerében, a férj még életében különös ötletet eszelt ki: leveleket írt nejének, melyekben nem csupán szeretetéről biztosítja az asszonyt, de különböző feladatokat is ad neki, hogy ezáltal szép lassan vissza tudjon térni a való életbe. A P.S. I Love You igazi lélekemelő film, amely nem csupán a könnycsatornáinkat, de a szívünket is úgy nyitja meg, hogy közben a szánk félig mosolyra hajlik elejétől a végéig.

Az utolsó vacsora

A magyar animációs filmet hétfőn késő délután tűzi műsorára a Duna World. Rófusz Ferenc műve emléket szeretne állítani Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című művének, melyet festményfilmként dolgoz fel. A film az örök és legszentebb történet teljesen újszerű megjelenítésével hivatott felhívni a figyelmet a freskó megállíthatatlan pusztulására.

Micimackó: Tavaszolás Zsebibabával

Micimackót és társait mindannyian szeretjük. Ebben a részben stílszerűen a tavasz ünneplése kerül a középpontba Malackával és persze a Százholdas Pagony többi bolondos lakójával. 

Jézus élete

A Jézus életét, halálát és feltámadását felidéző film két időpontban is megtekinthető a húsvéti időszakban az ATV műsorán. Az amerikai feldolgozás Lukács evangéliumát bibliai idézetek alapján eleveníti meg.

Váratlan szépség

Egy sikeres New York-i cégvezető elveszíti kislányát, és ezután szörnyű mélyrepülésbe kezd. Munkatársai úgy próbálják megmenteni őt és a céget, hogy színészeket bérelnek fel, akik az Idő, a Szeretet és a Halál nevében találkoznak vele. Ez a vállaltan érzelmes film bemutatásakor két reakciót váltott ki az emberekből: a kritika általában lehúzta, de aki tudott azonosulni az általa megpendített érzelmi húrokkal, azt magával ragadta. És miért ne lennénk érzelmes hangulatban éppen karácsonykor, amikor a film is játszódik?

 

 

A legszebb ajándék

Noha ez a film nem kimondottan a karácsonyhoz kapcsolódik, mégis csodálatos mese a szeretetről és a szeretteinkkel együtt töltött idő fontosságáról. Történet egy nagylábon élő fiúról, aki gazdag olajmágnás nagyapja halála után különös feladatot kap a végrendelettel együtt: ahhoz, hogy megkapja örökségét, 12 próbát kell teljesítenie. Ez a próbatétel az ő utolsó ajándéka nagyapjától. A próbatételek elvégzése közben ugyanis felismeri, hogy a pénztől van nagyobb gazdagság is: Isten és a szeretet.

Tapsi Hapsi húsvéti különkiadás

Szintén gyermekkorunk egyik kedvenc figurája Tapsi Hapsi, aki barátaival húsvéti kalandra indul ebben az epizódban, mert a valódi húsvéti nyuszi lebetegedett, s valakinek el kell vinni az ajándékokat a gyerekek számára.

A szeleburdi család

Húsvét hétfőn újra műsorra tűzik a TV2-n a ’81-ben készült magyar vígjátékot, mely a három gyerekes szeleburdi Faragó család bolondos, ám szeretettel teli hétköznapjait mutatja be. Korán kelők előnyben!

Aki pedig tovább szeretne mazsolázni, tekintse meg a Nemzeti Filmintézet honlapját, ahol összesen 90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm online ingyenesen hozzáférhető a koronavírus idején.

Iratkozzon fel hírlevelünkre