Századvég: a magyarok többsége a munkahelyek védelmét és nem segélyt vár

A magyar emberek nyolcvan százaléka a munkahelyek megvédését várja el a kormánytól a koronavírus-járvány idején, és csak 18 százalékuk gondolja úgy, hogy a segélyek növelése a megoldás – közölte közvélemény-kutatása adatait ismertetve a Századvég Alapítvány kedden az MTI-vel.

Azt írták: az elmúlt hetekben az egyik legélesebb politikai vitát az váltotta ki, hogy a koronavírus-járvány miatt munkanélkülivé vált embereket, illetve a tevékenységüket szüneteltetni kényszerülő vállalkozásokat hogyan lehet támogatni, segélyezéssel vagy munkahelyvédelemmel, munkahelyteremtéssel.

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményei szerint

az emberek jelentős többsége, 80 százaléka úgy gondolja, hogy a kormánynak meg kell védenie a munkahelyeket, és munkát kell adnia azoknak, akik elvesztették állásukat.

Csupán a megkérdezettek 18 százaléka válaszolta azt, hogy a segélyek és készpénztámogatások növelése jelentené a megoldást.

„Az, hogy a lakosság négyötöde a munkahelyek védelme mellett foglal állást, világosan megmutatja, hogy a magyar emberek tisztában vannak a kialakult helyzet súlyosságával és annak természetével,

és olyan megoldásokban érdekeltek, amelyek hosszú távon biztosítják a családok jólétét és gyarapodását” – fogalmaztak.

Meglátásuk szerint az eredmény igazolja azt is, hogy a „közvélemény nem ült fel a felelőtlen hangulatkeltésnek és az ingyenpénz bűvöletének. Az elmúlt 40-50 évben a magyar emberek megtanulták, hogy az a pénz, amiért nem dolgoztak meg, végső összevetésben sokkal többe kerül, mint az, amelyiket tisztességes munkával keresnek meg.”

Hozzátették: az eredmények ismeretében kijelenthető, hogy az emberek támogatják a kormány 2010-ben megkezdett gazdaságpolitikáját, amelynek célkeresztjében a munkahelyteremtés és az ország gazdasági mozgásterének bővítése áll.

Minden válság egyben lehetőséget is teremt, a mostani arra, hogy a kormány a rendelkezésére álló eszközöket a leggyorsabban azokra a helyekre és ügyekre tudja összpontosítani, amelyek egy korszerű, 21. századi, az emberek érdekeit és jóllétét szolgáló gazdasági rendszer felépítését szolgálják – írták, példaként említve az innovációt, a digitalizációt és a klímabarát megoldásokat.

Megjegyezték: „az emberek a kormánytól azt várják el, hogy úgy tegyen meg minden tőle telhetőt a munkahelyek megvédése, illetve a munka nélkül maradt emberek mielőbbi munkába állítása érdekében, hogy az közben ne veszélyeztesse az elmúlt években elért komoly gazdasági eredményeket”.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre