A Balaton és a Dunakanyar mellett élők kérése: Maradjanak otthon!

A március 28-a óta tartó kijárási korlátozás egyik nagy erőpróbája volt a 20-22 fokos hétvégi, ragyogó kirándulóidő. Aggodalommal figyelik a kiáramló turisták tömegeit az ország idegenforgalmi szempontból központi szerepet betöltő tájegységeinek polgármesterei, akik a hét elején újra különféle fórumokon kérik a magyar lakosságot, hogy bármennyire is szívesen látott vendégek máskor e tájakon, most lakosaik védelme érdekében szeretnék, hogy kerüljék településeiket a turisták.

A LikeBalaton kedden megkérdezett három polgármestert, ők hogyan oldják meg a helyzetet, és mit tapasztalnak a saját településükön.

Balatongyörök, Biró Róbert polgármester

– Két hete volt egy nagyon nagy hullám, akkor rengetegen jöttek. Az emberek nagy része a hétvégi házát rendezgette. A múlt hétvégén már jóval kevesebben érkeztek. Az emberek nagy része vissza is ment a városokba, a lakóhelyükre. De van egy jelentős réteg, akik itt maradtak. Ők főként budapesti, idősebb emberek. Ez viszont lehet, hogy nem is annyira különleges időpont, hiszen nagyon sok olyan család van, akik kétlakiak.

Balaton, Badacsony – Wikipedia

Szigliget, Balassa Balázs polgármester

– A nyaralótulajdonosok nagy része itt van, életvitelszerűen költöztek be most Szigligetre, de ez nem okoz problémát a település életében. Azt tapasztalom, hogy mind az itt lakók, mind a nyaralótulajdonosok célirányosan mozognak, betartják a kijárási korlátozással járó szabályokat. A strandot azonban bezártuk, mert ez a településnek az a része, ahol kis területen hirtelen nagy számú ember jelenne meg. Mivel csak itt és a kikötőben van közvetlen vízpart, a strand nagyon kedvelt kirándulási és sétahelyszín. Jó időben több százan is lennének itt, és nem garantálható sem az egymástól való távolság, sem a padok, játszóterek folyamatos fertőtlenítése, ezért tilos most a strandot használni.

 

Zamárdi, Csákovics Gyula polgármester

– Öten vannak Zamárdiban jelenleg önkéntes karanténban a saját nyaralójukban, akik külföldi munkájukat követően költöztek ide. Rajtuk kívül is rengetegen jöttek, ezzel sajnálatos módom megnövelve a vírus terjedésének lehetőségét. Bár nyáron az önkormányzat külön fizeti az ügyeletet végző orvosokat, az egészségügyi alapellátás ezekben a hónapokban nem a vendégseregre van szabva, és a kereskedelem sincs felkészülve ekkora tömegre. Ha felelősségteljesen gondolkodnak, akkor nem költöznek le, ezzel csökkentik a fertőzés terjedését.

Tihany, Tósoki Imre polgármester

A Blikk is arról számolt be, hogy Tihanyt is elözönlötték a felelőtlen turisták, és úgy írták: „besokallt”  a település polgármestere, és az alábbi hivatalos közleményt adta ki, amelyben felelősségteljes viselkedésre kéri a látogatókat: „Az itt élők egészségének védelmében kérjük a túrázni vágyókat, hogy vegyék komolyan a járvány elleni védekezést, és sétáljanak lakóhelyükön, annak környékén! Ne sodorják saját magukat és másokat veszélybe. Tartsák be a kijárási korlátozásokat! Fontos, hogy mindenki megértse: a veszélyhelyzet végéig maradjanak otthon, hogy utána minél hamarabb jöhessenek hozzánk!”

Nagymaros – Wikipedia/Thaler Tamás

Nagymaros, Heinczinger Balázs polgármester

A Dunakanyarból, egy szintén közkedvelt turisztikai régióból Heinczinger Balázs öt polgármester kollégájával egyeztetve két televíziónak is nyilatkozva szólt az ország lakosságához. Üzenetét összefoglalja a város határában álló tábla is:

Forrás: Nagymaros polgármesterének Facabook-oldala

„JÁRVÁNY VAN! Ne adj esélyt a vírus terjedésének! MARADJ OTTHON! Egészséged védelmében tartsd be az Operatív Törzs ajánlását! Köszönjük!”

RTVe

 

HírTV – Magyarország élőben extra – Molnár Péterrel és Heinczinger Balázzsal (2020-04-03)

Kiemelt kép: Pixabay