Keresztény templomokat semmisítettek meg Guineában

Zavargások robbantak ki a választások napján az afrikai országban, aminek következményeként templomokat gyújtottak fel és romboltak le – közölte az Amnesty International.

Március 22-én parlamenti választásokat tartottak Guineában. A szavazás napján összecsapások bontakoztak ki a biztonsági erők és az ellenzéki tüntetők között.

Az utcára kivonuló tüntetők ellen könnygázt és éles lőszert vetettek be. Az emberjogi szervezet tanúk vallomásai alapján közzétett jelentése szerint civil fiatalok voltak felfegyverkezve, akik a  biztonsági erők oldalán követték el a bűntetteket.

A fővárostól 800 km-re lévő Nzérékoré városban még másnap is tartottak az összecsapások, amiben huszonkét ember vesztette életét és több mint százan megsebesültek. A halottakat hozzátartozóik távollétében temették el.

Dorotában reggel kilenckor gyújtották fel a kétezer férőhelyes templomot, aminek tetőszerkezete teljesen elpusztult.

Az erőszakhullámban több keresztény intézményt ért támadás, és legalább három templom pusztult el teljesen.

Az tíz millió lakosú Guineának 85 százaléka az iszlám vallást követi. A 2010-es adatok szerint a lakosság 10.9 százaléka tartozik valamelyik keresztény felekezethez. A  római katolikus egyház mellett jelen vannak még az anglikán, a baptista és az adventista egyház követői is. Az amerikai Saint Mary Egyetem tanulmánya szerint évente több ezer muszlim tér át a kereszténységre, többségük az anglikán egyház közösségéhez csatlakozik.

Az afrikai ország alkotmánya szerint minden vallás követői egyenlő jogokkal bírnak. Az alkotmány szerint a guineai állampolgároknak joguk van szabadon vallást választani, áttérni másik hitre és azt gyakorolni. Az állam külön államtitkárságot állított fel, aminek feladata a vallások közötti béke és egyenlőség megteremtése és az iszlám zarándoklatok felügyelete. Guineában hivatalos állami ünnep és munkaszüneti nap a karácsony, a húsvét és Szűz Mária mennybemenetelének napja.

Az állam erőfeszítéseinek ellenére előfordulnak atrocitások a két vallás követői között. Dinguiraye városban, ami az afrikai muszlimok egyik fontos zarándokhelye, a lakosság megtiltotta a keresztényeknek, hogy gyakorolhassák hitüket és utcai felvonulásokat, körmeneteket tartsanak az ünnepeken.  2013-ban Nzérékoré városban vita alakult ki a keresztény Kabili és a muszlim hitű Koniyak törzs között. A viszálynak ötvennégy halálos áldozata volt, és csak a hadsereg bevetésével sikerült megállítani az két törzs közötti konfliktus.

 

Címlapképünk illusztráció.

Iratkozzon fel hírlevelünkre