Barabási Albert-László kapcsolatkutató elgondolkodtató írást tett közzé

Életünk nem térhet vissza a régi mederbe. Az az út már nem járható.

„Csak annyit mondj nekem, kérlek, hogy ennek egyszer valaha vége lesz-e? Vagy többé már nem?” Ezzel az igen aktuális kérdéssel indítja tegnap esti Facebook-bejegyzését a híres kapcsolatkutató, Barabási Albert-László. Tegnap ünnepelte születésnapját a híres tudós, aki joggal, realisztikusan közelíti meg alábbi soraiban a koronavírus miatt kialakult helyzetet és ennek fényében (homályában) a jövőt.

Mi az, hogy „ennek”? Mert ha azt kérdezed, hogy ki tudunk-e újra menni az otthonunkból, hogy magunkhoz ölelhetjük-e újra a szeretteinket, elmehetünk-e vacsorázni a barátainkkal, vissza tudunk-e térni az iskoláinkba, egyetemeinkre és munkahelyeinkre, eltemethetjük-e az elhunytakat, és megkeresztelhetjük-e a Korona-bébiket, akkor a válasz az, hogy igen.

Ha viszont arra vagy kíváncsi, hogy vissza fog-e az életünk térni abba a mederbe, amelyből most kitérítette a járvány, a válasz: nem. Az az út már nem járható.

Ha lesz oltás a vírus ellen, akkor a koronavírus olyanná válik, mint a himlő vagy az influenza – beoltanak, és nem csak immunissá válsz, hanem falat képezel majd a vírus és a társadalom között. Ha lesz oltás, lesz színház, lesznek koncertek, újra megtelnek a vendéglők, sőt, még focimeccsek is lesznek, tömött lelátókkal. De kétlem, hogy mindez az idén megtörténhet.

Oltás hiányában megtanulunk együtt élni a vírussal.

Ha lemegy a fertőzöttek száma, visszatérünk a munkahelyeinkre, iskoláinkba, és a kávézók is kinyitnak. Viszont rengetegen otthon maradunk, mert az a munkahely, kávézó, vendéglő, ahová korábban jártunk, már nem vár ránk. És a vírus állandóan a nyomunkban fog ólálkodni. Sután fogsz majd kezet, ha egyáltalán, és nem öleled át a rég látott barátod. Ha veszel egy mély lélegzetet vagy elköhinted magad, azonnal teszt után rohansz a klinikára. Ha pozitív vagy, kétségbeesetten próbálod felidézni a barátaidat és munkatársaidat, akikkel az elmúlt napokban találkoztál, hogy szólhass nekik: teszteljék magukat.

Viszont kialakulnak az új rutinjaink ebben a Korona-világban is: tudják majd a kórházak, hogy kit és mikor kell kezelni, így a vírus miatt elhunytak száma drasztikusan csökken. Ahogy egyre több egyénnek lesz immunitása, lelassul a vírus terjedése. Az idősekre és a betegekre azonban továbbra is nagyon kell vigyáznunk, és abbahagyjuk a dohányzást. Ha már voltál fertőzött, utazhatsz a ritka de újraindított járatokon. Ha nem, a határon pecsét helyett tesztért fogsz sorban állni, mert csak akkor engednek be bárhova, ha bizonyítod, hogy nem hurcolod magaddal a vírust. Színház, mozik, koncertek, sportversenyek és tüntetések csak módjával lesznek, ha egyáltalán. Ha már immunis vagy, elmész, ha nem, inkább otthon maradsz.

Barabási Albert-László hálózatkutató édesanyjával; Fotó: facebook.com

A fenti bejegyzést a tegnap születésnapját ünneplő tudós azzal zárta, hogy még rengeteg álma van a következő évtizedekre, és bizakodva arra a jövőre tekint, amikor létezik a vakcina, létezik orvosság, és már nem akadályoz senkit semmi abban, hogy visszatérjen életének régi vágásába. 

Találóan zárja elmélkedését, és bennünk is továbbgondolást ébreszt:  

Mi az, amit most tudok tenni azért, hogy az a jövő legyen, amelyben élni szeretnénk?

Forrás: Barabási Albert-László Facebook-oldala. 

Nehéz két hónap lesz, és a java még hátravan! – jósolja a hálózatkutató

Fotó: pixabay.com