Anselm Grün biztató gondolatai

A német bencés szerzetes írásai letisztult, mély gondolatokat tárnak az Olvasók elé. A számos népszerű könyv szerzőjének biztató, reményt adó gondolataiból szemezgettünk.

  1. A lélek csak akkor élhet, ha valamit kockáztat. Kockáztatni azt jelenti, olyan valamibe kezdeni, amelynek kimenetele ismeretlen.
  2. A derűt nem lehet elrendelni… Akkor tudsz nevetni magadon, ha nem veszed magadat oly fontosnak. Sok mindenen, ami ma még nyomaszt téged, nevetni tudsz majd.
  3. Egy cél, amelyet szem előtt tartasz, összegyűjti az erődet, világosságot és új, célratörő akaratot ad neked.
  4. Az öröm olyan, mint a sötétben meggyújtott fény. Az öröm felvidítja a borús hangulatot. Olyan, mint egy ék, amelyet a szomorúság falába vertek. Az ék kettéhasítja a falat.
  5. Minden válságban meg kell halnia valaminek bennünk. Meghalnak az illúziók, amelyeket életünkről alkottunk magunknak: az illúzió, hogy mi magunk is kézbe tudjuk venni életünket; az illúzió, hogy megfelelően élve minden nehézség elől kitérhetünk. A válságban mindig meghal énünk egy darabja.
  6. A lélekben csendülnek meg azok a halk hangok, amelyek megmondják nekünk, hogy mi helyes számunkra.
  7. Nem elfutni kell (…) a valóság elől, hanem meg kell állni, és szembe kell vele nézni.
  8. Néha jó, ha teszünk egy lépést hátrafelé, és távolabbról pontosabban megvizsgáljuk, nem tudnánk-e életünket mégis más fényben nézni.
  9. Az ember nem tud csodát tenni. A csodák nem ott történnek, ahol valamit ki akarnak kényszeríteni. Csodák ott történnek, ahol az ember várni tud. Ahol valaminek valóban növekednie kell, annak türelmes várakozásra van szüksége.
  10. Az élet művészete egészen hétköznapinak tűnhet. A helyes látásmódban rejlik a művészet, a dolgok mögé látásban, pontosabban az eseményekben rejlő öröm meglátásában. A boldogság művészetét bárki megtanulhatja, gyakorolhatja. És akár most is elkezdheted.

+1 Életünk sohasem egyirányú utca… Sokszor kerülőutakon kell haladnunk. Gyakran úgy érezzük, hogy visszavetődtünk a kiindulópontra, mintha minden hiába történt volna. Úgy tűnik, mindent elölről kell kezdenünk. Egy irányváltás olyan pontra vezethet, amelytől kezdve fordulatot tapasztalok meg. Innen új erővel mehetek tovább a középpont, a tulajdonképpeni cél felé. Megfordulni, a kitaposott ösvényeken megtett életnek fordulatot adni – új perspektívát ad. Ez megváltoztatja az embert.

 

Fotó: Facebook.com