Dr. Bálint Balázs a Vasárnapnak: Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt!

Dr. Bálint Balázs szülészorvost is megkértük, ossza meg velünk gondolatait a koronavírus okozta nehézségekről, kihívásokról. Ötletekkel, javaslatokkal látja el Olvasóinkat, melyek abban segíthetnek, hogyan lehet a lehető legjobban túlélni ezeket a kihívásokat.

– Milyen stratégiákat alkalmaz a vírus idején? 
 
– Munkámból adódóan nem tudok folyamatosan otthon maradni, azonban két műszak között én is ezt teszem, és erre kértem a családom tagjait is. Élelmiszert igyekszünk több napra vásárolni, illetve a család idősebb tagjait ugyancsak arra biztatjuk, hogy maradjanak otthon, és mi ellátjuk őket. Velük igyekszünk telefonon többet beszélni, így tartjuk a kapcsolatot.
 
Otthon egy-két napig lenne jó, mert az ember pihen, és elvégzi azokat az otthoni munkákat, amikre máskor nincs ideje. Hosszabb ideig azonban ez unalmas, aztán inkább idegőrlő lehet. Fontos a rendszeresség. Érdemes napirendet készíteni és azt tartani. Be kell osztani, hogy mikor „dolgozunk” otthonról, mikor nézünk tévét vagy böngésszük az internetet. Érdemes családi programokat is betervezni, lehet online vendégeskedni is.
 
– Hogyan ünnepli vasárnaponként az Úr napját közösség nélkül, otthonukban? 
 
– A mi gyülekezetünkben megoldották, hogy az istentisztelet az interneten elérhető legyen, azonban mi úgy döntöttünk, hogy „meglátogatjuk” a távolabbi hazai és a határon túli gyülekezeteket, így az első vasárnapon Debrecenben, a másodikon pedig Marosvásárhelyen „jártunk”. Az embernek nincs túl sok lehetősége ilyesmire, de ez egy kiváló alkalom, hogy áthidalja az idő és a tér határait. Ilyenkor előkészítjük az énekeskönyveket is vagy az online változatot, mert mind a magyarországi, mind az erdélyi elérhető, és azzal énekelünk.
 
– Mit üzen Olvasóinknak a kitartás, a remény jegyében?
 
– Orvos lévén a tudomány segít ebben. A vírust a lakosság jelentős része meg fogja kapni, nincs mese. Az otthonmaradás abban segít, hogy ez ne egyszerre érintsen sok embert, de így is a legtöbbünkön átmegy a vírus. Viszont komoly tüneteket csak keveseknél okoz majd, és azon belül is kis százalék lesz olyan, akinél ez igen komoly szövődménnyel jár.
 
Sajnos lesznek még veszteségek. Ezt elkerülni nem, de csökkenteni tudjuk, ami mindannyiunk felelőssége!
 
Hívő emberként pedig ezt is el tudom fogadni. Mindannyiunknak az a dolga, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt. Ha ezt megtesszük, akkor tiszta lehet a lelkiismeretünk.
 
Tegyük meg, mind tetteinkben, mind imáinkban, a többi az Úr dolga!
 
Fotó: Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre