Várandósgondozás koronavírus idején – szakértő az elhagyható és a fontos vizsgálatokról

A koronavírus-járvány idején előfordulhat, hogy nagyobb kockázatot rejt magában a kimozdulás a kismamára nézve, mint az aktuális orvosi vizsgálat elmaradása. Arról, hogy miként érdemes időzíteni a szakemberekkel való találkozásokat, Dékány Ágnes doktornő beszél az alábbi videóban.

Érdemes a terhesség megállapítását a 10. hétre időzíteni, s a védőnővel való találkozást is helyettesítheti a telefonos bejelentés. Az első vérvétel és az EKG is fontos, hiszen ilyenkor olyan rejtett betegségekre is fény derülhet, melyek befolyásolják a baba egészségét – hívja fel a figyelmet Dr. Dékány Ágnes. Azonban a személyes találkozások minimalizálása és a fertőzés elkerülése érdekében vannak olyan vizsgálatok, amelyek nem feltétlenül szükségesek.

Ilyen lehet a 12. heti genetikai ultrahang, amikor bizonyos fejlődési rendellenességeket szűrnek, például Down-szindrómát. Ezek gyanúja esetén az orvos felajánlhat terhességmegszakítást, ám ha valakinél ez nem opció, az nyugodtan távol maradhat a vizsgálattól. A magzati genetikát kutató vérvételek esetében is hasonlóan érdemes eljárni.

A 18. heti ultrahangvizsgálat már fontosabb – véli a doktornő, hiszen ez még részletesebben vizsgálja a kisbabát, akinek a szervei ilyenkor látszódnak a legjobban. Itt már találhatnak olyan eltérést, ami később, esetleg a szülés után gyógyítható, ezért fontos információkról maradhatunk le, ha nem végezzük el a szűrést.

A 24. héten van egy nagyon fontos vizsgálat: a cukorterhelés-teszt, melynek lényege, hogy ellenőrizzék, nem jelent-e az édesanya szervezetére túl nagy megterhelést a várandósság. Ha a szénhidrát-anyagcserében eltérés van, akkor a kezelés elengedhetetlen, mivel a probléma hosszú távon kihathat a baba egészségére is. A vírus terjedésével eljuthatunk egy olyan szintre, amikor erre a vizsgálatra nagyon nehéz lesz eljutni – figyelmeztet a szakember, aki azt tanácsolja, ilyenkor sem szabad elhanyagolni a problémát. Két lehetőséget vázol fel: lehetséges otthoni mérővel ellenőrizni a vércukorszintet, de ha valamiért ez sem elérhető, érdemes 160 g-os szénhidrátdiétát tartani a biztonság kedvéért, ez ugyanis semmilyen problémát nem okoz, viszont meggátolhat egy ki nem mutatott kóros állapotot.

A 30-32. heti ultrahang egyik legfontosabb szerepe, hogy a magzat megfelelő fejlődését ilyenkor szokták ellenőrizni. – Ez nagy valószínűséggel elhagyható (kockázatmérlegelés után) vagy kicsit későbbre halasztható, de ezek minden esetben egyéni elbírálást igényelnek. A 35. heti vérvétel a várandósság szempontjából és a kismama egészségéről is nagyon fontos információkkal szolgálhat, például lehetővé teszi a toxémia kiszűrését, májfunkciós eltéréseket is kimutathat, ezért nem szabad kihagyni – véli Dékány Ágnes.

A szakember szerint szintén nagyon fontos a hüvelyváladék levétele a 36. héten, de ha olyan helyzet alakul ki, hogy ez megoldhatatlan, akkor elképzelhető, hogy a szülés után adnak minden újszülöttnek antibiotikumot a strepptococcus-fertőzés kivédése érdekében.

A 36. hét után szokás a szülész-nőgyógyásszal találkozni (ez akár lehet csupán a második találkozás, az első a terhesség megállapítása) ez a magas rizikó-besorolású anyáknak mindenképpen indokolt, de szükség esetén ezt kiválthatja a magzatmozgás-számolás.

– Terminustúllépés esetén sűrű ctg-vizsgálat az eljárásrend, de ennek jövőbeli alakulása még nem látható – hívja fel a figyelmet a szülész-nőgyógyász. Magas kockázatú terhességek esetében fontos lehet egy otthoni vérnyomásmérő, esetleg vizelet-tesztcsík, de ez alacsony kockázat esetén sem árt.

Dékány Ágnes szerint nagyon fontos, hogy az elkövetkezendő időszakban a családok, orvosok, kismamák új szokásrendszert alakítsanak ki, de a mai technikai feltételek mellett erre szerencsére rengeteg lehetőség van. A szakember végezetül egy pozitívumot is kiemel: a megváltozott körülmények felértékelik az édesanya szerepét, kompetenciáját saját várandósságával kapcsolatban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre