A Broadway elsötétült, az utcák kihaltak, az éttermek és a bárok üresek

A város, amely soha nem alszik, egy nem várt és egészen új helyzettel néz szembe a napokban: a Broadway elsötétült, az utcák kihaltak, az éttermek és a bárok üresek. A több mint 8,6 millió lakosú metropolisz a koronavírus-járvány egyik epicentrumává vált. A Vasárnap.hu New Yorkban élő olvasója exkluzív helyszíni jelentésben számolt be a koronavírus-okozta helyzetről.

New York államot katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították, amivel megnyílt a lehetőség, hogy a szövetségi kormány dollármilliárdokat tegyen elérhetővé a katasztrófaenyhítési alapból az állam megsegítésére. A segítség magában foglalja egymillió védőmaszk szállítását New York Citybe és a megsegítésére küldött 1000 ágyas USNS Comfort kórházhajó részére. A kórházak mellett már most mobil szűrőállomások segítik a potenciális fertőzöttek tesztelését, továbbá a polgármester felhívására több mint ezer nyugdíjas egészségügyi szakember jelentkezett önkéntes szolgálatra.

Vasárnap este nyolc órától minden nem alapvető munkát végző dolgozónak kötelezően otthon kell maradnia. Kivételt képeznek többek között az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak, a benzinkutak, a bankok és a közműszolgáltatók munkavállalói. Az iskolák az oktatás minden szintjén zárva vannak. Mivel a meghozott korlátozások a vállalkozások többségét rendkívül súlyosan érintik, a város segélynyújtási céllal ezekben a percekben is gyűjti azon KKV-k jelentkezését, amelyek több mint 25%-os árbevétel-esést tapasztaltak az elmúlt időszakban.

Az országos, állami és városi média folyamatosan nyomon követi a helyzetet, a kormányzó és New York City polgármestere 1-2 naponta tart sajtókonferenciát, amelyet különböző internetes felületeken élőben lehet követni. Az időseket, a veszélyeztetetteket és az akut betegeket kiemelten figyelmeztetik, hogy maradjanak otthon, és vegyék igénybe az elérhető segítséget. Azt is kérik, hogy a betegek először telefonon kérjenek segítséget, enyhe tünetek esetében 3-4 napig maradjanak otthon, és csak akkor menjenek kórházba, ha a tüneteik súlyosbodnak. Néhány nappal ezelőtt főpróbaként mindenki vészhelyzeti figyelmeztetést kapott a mobiltelefonjára.

Üres utca Manhattanben 2020. március 20-án. Fotó: olvasónktól.

A kormányzó a tényalapú tájékoztatás mellett tanácsokat adott a helyzet érzelmi kezelésére is, azaz pl. arra, hogy tervezzünk és gondolkozzunk előre a kedvező és kedvezőtlen kimenetelek esetére, és hogy a bezártság érzése, illetve a szorongás természetes érzések ebben a helyzetben. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a fizikai elkülönítettségnek nem kell feltétlenül érzelmi szeparációt is jelentenie, és hogy használjuk aktívan a technológia adta lehetőségeket a kapcsolattartásra, valamint készüljünk fel rá, hogy mind az egyedüllét, mind pedig a folyamatos összezártság a családtagokkal érzelmileg megterhelő lehet.

A házhoz szállítás nagyüzemben zajlik, a megnövekedett kereslet kielégítésére folyamatosan vesznek fel új futárokat. A boltokban van áru, azonban a készleteket minden nap lefosztják, de másnapra újra is töltik. Az utcákon éppen csak szállingóznak az emberek, maszkot a felük visel, a bolti eladók többsége kesztyűben dolgozik.

A segélyszervezeteknél egyre több munkanélküli és rászoruló jelentkezik, sokuknak először kell életükben külső segítséget kérniük. A Catholic Charities of New York például vészhelyzeti segéllyel, élelmiszerrel, kilakoltatás-megelőzéssel, közműtámogatással és gyermekfelügyelettel segíti a nehéz helyzetben lévőket. A parkokban és szerte a városban sajnos még lehet látni csoportosulásokat, de a lakosság többsége betartja a szabályokat, és otthon marad.

Fotó: olvasónktól.

Az emberek félnek, mert nem tudják, hogy mi vár rájuk, itt is napról napra változik a helyzet. Féltik a szüleiket, a rokonaikat, a barátaikat és magukat, hogy nehogy elkapják a vírust. Emellett aggódnak az egészségügyi ellátásuk finanszírozásán, amely sokak számára jelentős problémát jelent az Egyesült Államokban. A munkahelyük esetleges elvesztése esetében pedig bizonytalanná válhat megélhetésük és a rendkívül magas lakbérek vagy törlesztőrészletek fizetése. Az orvosok és nővérek pedig attól tartanak, hogy ha a mostanihoz hasonló mértékben emelkedik a megbetegedések száma, úgy az olaszországihoz hasonló helyzet alakulhat ki itt is, és nem minden rászorulónak jut majd megfelelő ellátás és lélegeztetőgép.

A félelem és aggódás azonban természetes, hiszen mindannyiunknak van kit és mit féltenünk. A New York-iak átéltek már nehéz helyzeteket, mint például a szeptember 11-i terrortámadást, így a mostanihoz is hasonlóan állnak hozzá, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy megoldják a vírus miatt kialakult válságot. Bizalomra ad okot az is, hogy New York a világ egyik legfejlettebb és legjobban szervezett városa, ahol az emberek összefogása már többször is legyőzte az eléjük gördülő akadályokat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre