Amerikát célozza az al-Shabaab

Szomáliából és a kelet-afrikai térségből egyszerre a globalitás útjára lépett a terrorszervezet. Az Egyesült Államok ennek pedig kifejezetten nem örül.

Földünk egyik legaktívabb terrorszervezete, az al-Shabaab már Amerikára is veszélyt jelenthet, közli az ICC a New York Times elemzői alapján. Információk szerint potenciális veszélyforrást jelentenek a tengerentúli kontinens polgárai számára.

Az egyik nagy felkiáltójelet az ügyben annak a két terroristának a letartóztatása jelentette, akiket kereskedelmi pilóta-tanfolyam közben fogtak el.

Különböző országokban tanulták, hogy lehet nemzetközi járatokat vezetni. Egyikőjüket a Fülöp-szigeteken fogták el, ő a hatóságok szerint bizonyíthatóan kutakodott gépeltérítés, okmányhamisítás és egyéb a békés repüléshez kapcsolódó dolgok után.

Szeptember 11. után kicsit sem meglepő, ha az amerikaiak minden hasonlóra érzékenyek és árgus szemekkel figyelnek mindent, ami bárhol a világban történik, hiszen  semmi nem tud elég messze történni ahhoz, hogy ne jelenthetne veszélyt.

Az al-Shabaab tett korábban olyan kijelentéseket, hogy amennyiben összefutnának amerikaiakkal, nyugodtan a céltáblájukra tűzhetik őket, bár ez inkább csak a nemzetközi közvélemény figyelemfelhívására szolgálhatott.

A világ vezető nagyhatalmai persze ettől még ugyanúgy nem szeretik, ha fenyegetik őket.

A terrorszervezet nem most kezdte nemzetközi pályafutását. Eredendően a szomáliai káoszban kívántak abszolút hatalomra jutni, majd innen szivárogtak át a környező országokba, főként Kenyába, annak okán, hogy a szomszédok beleavatkoztak Szomália belső konfliktusainak elegyengetésébe.

Idén legalább hat, kifejezetten keresztényeket célzó támadást hajtott végre az al-Shabaab. Az Egyesült Államok attól tart, hogy rövid időn belül a Kelet-Afrikában tevékenykedő amerikai egészségügyi és segélyszervezeti dolgozók ellen fordulhatnak a terroristák.

 

Kiemelt képünk forrása az Al Arabiya.

Iratkozzon fel hírlevelünkre