Szájer József: Hagyják abba a felelőtlen, kívülről való bekiabálást!

Szájer József EP-képviselő Mandineren megjelent írásában Radka Maxová cseh EP-képviselő magyar jogállamiságot bíráló levelére reagál. Hangsúlyozza, senki ne kiabáljon bele abba, hogy mi (magyarok) hogyan védjük meg magunkat az alattomos, láthatatlan kórral, a koronavírussal szemben. Ez a mi felelősségünk, a magyar vezetők munkájának hatékonyságát a járvány elleni küzdelemben a magyar emberek fogják – saját alkotmányos rendszerük szerint – megítélni, amint visszatér a normális rend.

Az európai liberálisok egy cseh képviselőnője, Radka Maxová aggódó levelet fogalmazott az Európai Unió vezetőinek arról, hogy a jogállamot fenyegeti az a koronavírus elleni küzdelem miatt benyújtott magyar törvényjavaslat, amely meghosszabbítja a március tizenegyedikén bevezetett vészhelyzetet. A hölgy most aláírásokat gyűjt a leveléhez – vázolja a helyzetet írása elején Szájer József. 

A képviselő szerint tehát egy törvény benyújtása fenyegeti a törvényes rendet, melyet Szájer József nonszensznek talál, és felhívja a figyelmet arra, hogy ma az egyes számú, mindent háttérbe szorító veszély az, amely a járvány részéről az emberi életeket fenyegeti. „Jobb lenne, ha elsősorban és leginkább otthon, Csehországban most erre a védelemre koncentrálná Ön is az energiáit’’ – írja a magyar EP-képviselő.

Szájer József kifejti, a jogállam azért magasabb minőségű más rendszereknél, mert abban nem emberek uralkodnak emberek felett, hanem a törvényes rend. „Szeretném képviselőtársamat felvilágosítani, hogy a jog uralma a rendkívüli magyar alkotmányos rendben biztosítva van, ezért nevezik jogrendnek…’’ De a cseh képviselőnőnek – a most megírt levele szerint – Magyarország esetében a törvények uralma is kevés, ezért szükség van az ország felett uniós gyámkodásra is, erre szólítja fel a vezető uniós tisztségviselőket. 

– Háborúban állunk, emberéletekért küzdünk – írja az EP-képviselő. Minden idegszálunk, minden igyekezetünk honfitársaink, szeretteink, az életünk megvédésére irányul. Emberek milliói hoznak a nap minden órájában óriási áldozatokat azért, hogy minél többen és minél gyorsabban épségben, egészségben túléljük ezt a mindannyiunkat fenyegető katasztrófát.

Veszélyhelyzetben az ország vezetése olyan intézkedéseket is meghozhat, amelyet normál üzemmódban nem tehet meg, de amelyekre a védekezés hatékonysága érdekében szükség lehet – hívja fel a figyelmet Szájer József.

Vagyis vészhelyzetben korlátozhatók bizonyos jogok, felfüggeszthető bizonyos intézmények tevékenysége, a közrend fenntartásához szükség lehet az egész közösséget védő szabályok kikényszerítésére.

Ha ez törvényesen nem volna lehetséges, akkor a közösség néhány engedetlen tagja ellehetetleníthetné a rengeteg közös erőfeszítéssel, lemondással kialakított védelmet. Láttunk már erre példát a világban. Néhány rendetlenkedő egész közösségeket sodort (élet)veszélybe. (Ha például valaki megtámadja a feladatukat végző nővéreket, orvosokat, székeket dobál, akkor a közösségnek, a hatóságnak az a kötelessége, hogy késlekedés nélkül megvédje őket.)

Szájer József arra kéri a cseh képviselő asszonyt, hogy

a sajtószabadság álcája alatt ne szegődjön bűnözők, rémhírterjesztők közösségi szolidaritásunkat a legnehezebb időkben bomlasztani igyekvő csapatainak a zsoldjába se.

– A vész elleni harcban nem megengedhető a közösségellenes magatartás és a hatóságoknak törvényes eszközök kellenek arra, hogy kikényszeríthessék a jogkövető magatartást. Számos európai ország alkalmaz rendkívüli felhatalmazást – mindegyik saját alkotmányos hagyománya szerint. Hogy mi, magyarok mit teszünk, amikor senki másra nem számíthatunk, azt bízzák a magyarokra – írja Szájer József. 

Hozzáteszi,

a képviselőnő elképesztő levelénél nem kell ékesebb bizonyíték arra, hogy egy ilyen helyzetben a felelőtlen, doktrinér, anarchista liberalizmus milyen veszélyforrás lehet a társadalomra, a védekezésre.

Írása végén Szájer József felszólítja Maxová asszonyt és a rémhírterjesztő újságokat, hogy ha mi nem kívánunk beleszólni abba, hogy Csehországban vagy másutt Európában miként védekezzenek hatékonyan a járvány ellen, akkor ők se kiabáljanak bele abba, hogy mi hogyan védjük meg magunkat az alattomos, láthatatlan kórral szemben. A magyar vezetők munkájának hatékonyságát a járvány elleni küzdelemben ugyanis a magyar emberek fogják – saját alkotmányos rendszerük szerint – megítélni, amint visszatér a normális rend.

„Magyarország polgárainak többsége elégedett azokkal az intézkedésekkel, amelyeket a veszélyhelyzetben a magyar Kormány a rendkívüli jogrend első két hetében meghozott, sőt, a felmérések szerint sokan még ennél is szigorúbb döntéseket követelnek. Elég volt! Most hagyják abba a felelőtlen, kívülről való bekiabálást!’’

A teljes írás a linkre kattintva olvasható.

Kiemelt képünkön Szájer József, a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselője mond beszédet a Parlamenti Szalon című rendezvényen a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2019. április 5-én. MTI/Koszticsák Szilárd