A koronavírus terjedése hozhatja meg az ambuláns szülés lehetőségét?

Nyílt levélben fordult a döntéshozókhoz a Másállapotot a szülészetben! mozgalom, mely úgy véli, a koronavírus miatt kialakult helyzetben sürgősen meg kell teremteni az ambuláns szülés feltételeit Magyarországon. Jelenleg egy édesanyának minimum három napot kell eltöltenie a kórházban, miután világra hozta gyermekét. Az ambuláns szülés azonban lehetővé tenné, hogy amennyiben nincs egészségügyi ellenjavallat, a szülés után meghatározott megfigyelési idő leteltével távozhassanak az intézményből.

A Másállapotot a szülészetben! mozgalom nyílt levelet küldött Pintér Sándor belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere, Dr. Müller Cecília mb. országos tisztifőorvos és az Operatív Törzs további tagjainak részére, melyben azt kérik, hogy anyák és gyermekeik szülés után mihamarabb az otthonukba távozhassanak. Indoklásuk szerint az egészséges anyák és babák mielőbbi hazabocsátása csökkentené az egészségügy és a társadalom terheit, s növelné az anyák és gyermekeik biztonságát egy olyan kiélezett helyzetben, ami most a koronavírus terjedésével előállt.

Mi is az ambuláns szülés?

Az ambuláns szülés azt jelenti, hogy a szülést követő 24 órán belül a kismama és újszülöttje távozik a kórházból. Természetesen mindez abban az esetben lehetséges, ha az édesanya ÉS a baba állapota is megfelelő, s az utógondozás feltételei is adottak. A WHO 2013-as ajánlása is 24 órás megfigyelést tart indokoltnak a szülést követően. Az ambuláns szülés lehetősége – azaz a kórház elhagyása a szülést követő 24 órán belül – ma Magyarországon törvényileg adott, ám nehezen kivitelezhető. A kórházak általános gyakorlata az, hogy a szülést követő 72 órán át bent tartják az anyát és a babát az intézményben, ennek – problémamentes szülés esetén – nincs egészségügyi indoka.

Miért pont most fontos bevezetni?

A Másállapotot a szülészetben! mozgalom szerint a korai hazabocsátás a jelen járványügyi helyzetben azért szükséges, mert az egészséges anyák és babák potenciális veszélynek vannak kitéve azáltal, hogy több-, akár tízágyas szobákban elhelyezve kénytelenek több napot egy légtérben, összezártan tölteni. Arra is rávilágítanak, hogy eközben ellátásuk olyan kapacitásokat köt le, melyek felhasználására esetleg máshol nagyobb szükség lenne. Ráadásul a vírus terjedésének kedveznek a zárt terek, a tartósan egy légtérben tartózkodók magasabb kockázatnak vannak kitéve, ami fokozottan igaz az olyan intézményekre, amelyek területén esetleg már megerősített vagy potenciális vírushordozók kezelése zajlik.

A törvényi feltételek adottak

Arra is emlékeztetnek, hogy az egynapos szülészet, vagyis a szülés utáni 24 órával való távozás intézkedését előkészítették, már 2 éve elfogadás előtti állapotban volt. – Most igazán halaszthatatlan az ambuláns szülés lehetőségének bevezetése, az ehhez szükséges finanszírozási és egyéb gyakorlatok változtatása, ha szükséges, a hüvelyi szülés finanszírozási alsó határnapjának egy napra való módosítása – fogalmaznak. – Az intézkedések bevezetését nem csak a példás külföldi gyakorlatok és neves szakértők indokolják, de támogatja az új családbarát szülészeti irányelv is – tudjuk meg a nyílt levélből.

– Kérjük szíves közreműködésüket abban, hogy a járványügyi veszélyhelyzetben az egészséges anyák és babák számára automatikusan felajánlott lehetőség legyen a szülés utáni otthonukba bocsátás, amennyiben ezzel a lehetőséggel élni kívánnak, és otthonukban a gondozásuk biztosítható – zárja sorait a Másállapotot a szülészetben!

Nem veszélyes az ambuláns szülés?

Sokan kérdőjelezik meg az ambuláns szülés létjogosultságát arra hivatkozva, hogy a kórház biztonságosabb, ha „bármi történik”, illetve azzal is érvelnek az ellenzők, hogy a kezdő anyukának szüksége lehet az első napokban szakszerű segítségre. Valóban fontos kérdés, hogy van-e megfelelő háttér, amely a postpartum időszakban az anya és az újszülött megfigyelését szakszerűen el tudja látni. Magyarországon erre a védőnői hálózat és a gyermekorvosok vannak jelenleg „kiképezve”. A szülés után megfelelően kivizsgált és támogatott anyuka szintén megfelelően ellátott és felmért újszülöttel semmivel sincsen nagyobb veszélyben otthonában, mint a kórházban, s egészségügyileg nem elvesz, hanem hozzáad lehetőségeikhez az otthoni, támogató közeg.

Mely országokban hány napot töltenek a szülő nők kórházban?

Az ambuláns szülés csupán számunkra tűnik elképzelhetetlennek, a világ számos pontján bevett gyakorlatnak számít. Sokan úgy gondolják, hogy egy-egy ország fejlettségét mutatja, hogy mennyi időt töltenek az anyukák a kórházban, de ez téves következtetés. Akit érdekel, hogy egy átlagos egyiptomi vagy éppen brit, esetleg ukrán vagy svájci anyuka mennyi időt tölt el egészségügyi intézményben a szüléséhez kapcsolódóan, az alábbi, 70 országot feltüntető táblázatból mazsolázhat. A grafikon egészen pontosan azt mutatja, átlagosan mennyi időt töltenek el a kórházban az édesanyák egy sima (nem iker) hüvelyi szülést követően világszerte. Kiderül, hogy egy átlagos brit anyuka másfél napot, míg egy spanyol 2,4-et tölt kórházban, a legkevesebbet, fél napot pedig Egyiptomban számítják. Ukrajnában 6,2 nap az átlag, ezzel ők a „sereghajtók”, de Magyarországon is öt nap jön ki összesen.

Iratkozzon fel hírlevelünkre