Több negatív eredmény sem zárja ki a COVID-19 fertőzöttséget

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleményében figyelmeztet, hogy számos befolyásoló tényező lehet, ami alapján egy elvégzett COVID-19-teszt negatív eredményt mutat. Így óvatosságra intik a laboratóriumokat és a lehetséges betegeket is.

Az MTI péntek délelőtt kiadott információi szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja az, hogy jelenleg nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni, a teszteket csak a gyanús esetekben érdemes elvégezni, vagyis azoknál, akik tüneteket mutatnak vagy találkoztak koronavírus-fertőzöttel. Ezt nyilatkozta a szervezet magyarországi irodavezetője pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Ledia Lazeri szerint az új számok azt mutatják, hogy a hatóságok teszik a dolgukat, képesek észlelni az új eseteket, és tesztet végeznek, ha szükséges. Pánikolás helyett nyugalmat kell meríteni ebből – értékelt. Elmondta: a WHO napi kapcsolatban áll az Emberi Erőforrások Minisztériumával, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, és kölcsönösen megosztják egymással az információkat, a WHO gyakorlati ajánlásait és a magyar kormány által tett intézkedéseket.

– A WHO szakértői elkötelezetten dolgoznak az útmutatókon, amelyek alapján a tagországok megalapozott döntéseket hozhatnak – tette hozzá. Ledia Lazeri mérföldkőnek nevezte, hogy Kínából az elmúlt 24 órában nem jeleztek új megbetegedést, ez ugyanis azt mutatja, hogy ismerni a járvány megfékezésének útját.

Jelenleg a járvány epicentruma Európa, de a vírus terjedésében különbségek vannak az országok között.

– Arra kell számítani, hogy a számok tovább nőnek majd, azt viszont nem tudni, mekkora ütemben – mondta, kiemelve: Magyarországon volt idő tanulni és levonni a következtetéseket az olasz esetből. Szerinte az Európa-szerte látható intézkedések képesek lesznek megfékezni a járványt, és lehetővé teszik, hogy a járvány alacsonyabb esetszámmal érje el a csúcspontját.

Sok a fals negatív eredmény

Nemrég kiadott tájékoztatóban a WHO kitér a koronavírus-tesztekre is:

„Egy vagy több negatív eredmény nem zárja ki a a COVID-19 vírusfertőzés lehetőségét”.

Tehát ezek alapján számos ok miatt fals negatív eredményt mutathat ki a teszt, így nem lehetünk akkor sem 100 %-ig biztosak, hogy nem fertőződtünk meg, ha ez az eredmény. Ilyen fals eredményt mutathat a teszt, ha például a fertőzöttség nagyon korai szakaszában végzik el. Befolyásoló lehet a minta minősége is (különösen, ha az gyenge volt, és nem volt elégséges DNS-minta rajta). Ha szállítás közben sérült a teszt, az is befolyásoló lehet, vagy későre ért be a vizsgálati központba, illetve ha netán mutálódott időközben a vírus. Fontos szempont a teszt elvégzésénél, hogy az elemzést egy biológiailag is védett laboron belül kell elvégezzék.

Ha negatív eredmény jön ki a teszten egy páciensnél, és magas a gyanú a koronavírussal való fertőzöttséggel kapcsolatban (magasan fertőzött vidéken történt a vizsgálat), akkor kifejezetten javasolják az alsóbb légúti részekről is a mintavételt. Minden esetben a tesztek magukban foglalják a külső és belső mintavételeket, s minden laboratórium elérhetővé kell tegye a becsléseit. Minden olyan laboratóriumnak, amely az első vizsgálatokat végzi, azt ajánlják, hogy számoljanak a kezdeti esetleges szennyeződések behatásának tényezőjével is.

Azoknak a laboratóriumoknak, amelyek kevés COVID-19 vírussal kapcsolatos tapasztalattal rendelkeznek, a fenti okok miatt erősen javasolják, hogy együttműködve dolgozzanak olyan laboratóriumokkal, melyek már több tapasztalatot szereztek a vírussal kapcsolatban.

Kitér a WHO azokra az országokra is, melyeknél még nem pusztít nagy erőkkel a járvány. Ezekben az országokban azt javasolják a tesztet végző laboratóriumoknak, hogy gyűjtsék be az első 5 pozitív teszt eredményét, és az első 10 negatív teszt eredményét, hogy a későbbiekben ez releváns mintául szolgálhasson a WHO felé a további eljárásokhoz.

Továbbá egy szerológiai mód is segíthet azokban az esetekben, amikor negatív lett a teszt, de nagy a gyanú a pozitív eredményre. Ilyenkor segíthet egy speciális szérum abban, hogy egy pontosabb eredményt kaphassanak. Ezek a szérumok biztonsággal huzamosabb ideig is tárolhatók. Továbbá a százalékos kimutatások is segíthetnek annak felfedezésében, hogy az adott szervezeten belül a vírus esetleg mutálódott-e.

Ahhoz, hogy biztosan megállapítsák, hogy egy teszt pozitív, két célpontnak kell megfelelnie. Az első vizsgálat során azt állapítják meg, hogy a COVID-19 vírusról van-e szó (illetve a SARS vagy a COVID más alfajával állnak szemben); A másik pedig, hogy megvizsgálják, a begyűjtött géntartományok mennyiben térnek el az eredeti, szükséges értékektől. Ha ezek az eredmények nem megegyezőek, abban az esetben egy még meglévő eredeti mintából vagy a maradványokból generált leletekből egy újbóli tesztet végeznek el, ahhoz, hogy egy releváns eredményt nyerhessenek. A laboratóriumi dolgozók kötelessége, hogy bárminemű meglepő jelenséget, eltérést felleljenek és azonosítsanak. Így kaphatnak egy hiteles eredményt, és így ismerhetik fel, hogy valóban a COVID-19-el van-e dolguk.

Tehát, amint látjuk, tényezők sora befolyásolja, hogy milyen eredményeket mutatnak a koronavírus kapcsán elvégzett tesztek. Ami nagyon fontos, hogy továbbra is tartsuk be a WHO és a hivatalos szervek intéseit, hisz ezzel segíthetünk megőrizni családtagjaink és a magunk egészségét. Ha bárminemű, a betegségre utaló panasz jelentkezik, azonnal hívjuk a zöldszámok egyikét, illetve háziorvosunkat!

Zöld számok:

+36 80 277 455

+36 80 277 456

Fotó: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre