Íme a koronavírus legjellemzőbb tünetei és környezetünkben való előfordulása

A legfrissebb kutatási adatok szerint akár 72 órán át is életképes marad egyes felületeken az új koronavírus – olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján megjelent cikkben. Arról is kutatás készült, mely tünetek milyen százalékban jelentkeznek COVID-19 fertőzés esetén. A tapasztalatok szerint a megbetegedések mintegy 80 százaléka otthoni körülmények között is szövődménymentesen gyógyul.

A New England Journal of Medicine-ben jelent meg nemrég egy amerikai kutatás, melyben a köhögéssel és tüsszentéssel a levegőbe kerülő aeroszolokban – ugyanis a vírus a levegőben szálló részecskékhez hozzá tud tapadni -, továbbá különböző felületeken tanulmányozták a koronavírus (SARS-CoV-2) stabilitását, és hasonlították össze a vele legközelebbi rokonságban álló SARS-CoV-1 stabilitásával – olvasható a Semmelweis Egyetem cikkében.

Öt különböző felületeken vizsgálták a két vírust: aeroszolban, műanyagon, rozsdamentes acélon, rézen és kartonpapíron. Az elemzéseket 21-23 °C-os hőmérsékleten, aeroszolok esetén 65 százalékos, a különböző felületek esetén pedig 40 százalékos relatív páratartalom mellett végezték. 

A COVID-19 (SARS-CoV-2) aeroszol formájában 3 órán át maradt életképes. Műanyagon és rozsdamentes acélon stabilabbnak mutatkozott, mint rézen és kartonpapíron. A felületre juttatást követően 72 óráig maradt életképes műanyagon, míg rozsdamentes acélon 48 óráig, ugyanakkor a vírustiter (a vírus mennyiségét jelenti)  jelentősen csökkent ezen idő alatt.

Rézen 4 óráig, kartonpapíron pedig 24 órán keresztül volt kimutatható.

Kísérleti körülmények között elmondható, hogy bár a vírus titere exponenciálisan csökken, legtovább rozsdamentes acélon és műanyagon marad életképes. A koronavírus a SARS-CoV-1 vírussal szemben egyedül kartonpapíron marad tovább életképes.

– A kísérletek azt bizonyítják, hogy az összehasonlított két vírus stabilitása kísérleti körülmények között hasonlónak mutatkozik, így nagy valószínűséggel az epidemiológiai (epidemiológia: a betegségek elterjedésének statisztikai vizsgálatával foglalkozó orvosi tudományág – a szerk.) jellegzetességükben mutatkozó különbségek más faktorokból erednek, mint például a SARS-CoV-2 esetén megfigyelhető tünetmentes fertőzés – olvasható a honlapon.

A vizsgálat eredményeinek értelmében komoly figyelmet kell tehát fordítani a rendszeres kézmosás, kézfertőtlenítés mellett a különböző felületek fertőtlenítésére is.

A 12 tünet, sorrendben

A WHO honlapján egy olyan ábra is elérhető, amelyen a koronavírus tipikus tüneteit és előfordulási arányait mutatja be, a leggyakrabban előforduló tünetektől kezdve a legritkábban jelentkezőkig. Az ábrát 55 924 igazolt COVID-19 fertőzéses eset alapján állították össze. A beszámoló a február 22-ig terjedő időszakot mutatja kínai esetekre vonatkozóan:

Az ábra szerint az esetek 87,9 %-ban a láz, 67,7%-ban a száraz köhögés mint a leggyakrabban előforduló tünetek vezetik a rangsort. Ezután a fáradság 38,1%-ban, majd 33,4%-ban váladékkal járó köhögés. A sort a légszomj 18,6%-kal és az izomfájdalom követi 14,8%-kal. Az esetek 13,9 százalékánál volt torokfájás és 13,6 százalékánál fejfájás. Hidegrázás 11,4%-nál jelentkezett. 10% alatt volt az émelygés, hányás, orrdugulás és hasmenés mint tünet. 

Az ábrán is olvasható, hogy a tünetek jelentős része az influenza és a megfázás tüneteihez hasonló, így fontos tudni azt is, hogy az influenza vagy a megfázás mely jelenségei nem tartoznak a COVID-19-hez.

Azt is hozzáfűzik, hogy a koronavírus ritkán jár orrfolyással.  

A fenti tünetek jelentkezése esetén kell tehát felhívni a háziorvost vagy a központi zöldszámok valamelyikét – és ne felejtsük el azt sem, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a fertőzöttek mintegy 80 százaléka otthon, szövődménymentesen gyógyulhat meg.

Zöld számok:

+36 80 277 455

+36 80 277 456

Forrás: semmelweis.hu, WHO

Kiemelt képünk illusztráció, forrása: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre