Ungváry Zsolt: Amikor a dolgok átértelmeződnek

Az utóbbi években sokan hozzászoktak ahhoz, hogy a dolgok kiszámíthatóak, és minden jól működik. A fiataloknak különösen fogalma sem lehetett olyasmikről, mint nélkülözés, megszorítás, jogfosztás, diktatúra. Ezért aztán kreáltak maguknak válsághelyzeteket. Aki azonban egy kicsit idősebb, az tudhatja (még ha roppant gyorsan el is felejti), hogy pillanatok alatt dőlhetnek romba jól felépített életek, egzisztenciák. Egy természeti katasztrófa, háború, társadalmi krízis, járvány átírja az értékeket. A modern világ egyik legfontosabb jelszava volt, hogy „csak rajtad múlik”, „bármit megtehetsz”, „valósítsd meg önmagad, megérdemled”. Aztán hirtelen szembesülünk vele, hogy

nem vagyunk a magunk urai.

A szovjet kommunisták azt mondták: nincs Isten, bármire képesek vagyunk; ha kell, népeket telepítünk át, osztályokat irtunk ki, felszámoljuk a vallást, megfordítjuk a folyók irányát. Hol van ma a Szovjetunió?

Kennedy azt mondta: embert küldünk a Holdra. Hatalmas vállalkozás, és megcsináltuk. De Kennedy ezt nem érhette meg, mert egy dallasi utcán egyszerűen lepuffantották. Egy kicsi fémdarab a földgolyó egyik leghatalmasabb urát a legkisebbekkel tette egyenlővé.

A világon számtalan csodás dolog létezik. Rengeteget tehetünk magunkért és egymásért. De az emberi erő véges, az emberi létezésnek nagyon magas és egyértelmű korlátai vannak. A legtöbb, amit tehetünk, ha rábízzuk magunkat arra, akinek valóban korlátlan a hatalma.

Elhisszük és elfogadjuk, hogy ő, aki mindent és mindenkit alkotott, majd megoldja a problémákat. Nem úgy, ahogy mi akarjuk és eltervezzük, hanem ahogyan ő jónak látja. Minden nap elmondjuk, de talán nem gondolunk bele eléggé, pedig ilyen egyszerű a megoldás:

„Legyen meg a te akaratod!”

Kiemelt képünkön: A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nyilvános liturgiák szüneteltetéséről szóló közleményét ragasztja ki egy nő a templom bejáratára a Nógrád megyei Ludányhalásziban 2020. március 18-án. MTI/Komka Péter

'Fel a tetejéhez' gomb