Bogárdi Szabó István püspök: Nem élhetünk úgy, ahogy kedvünk tartja!

„A koronavírus-járvány is bizonyítja: nem élhetünk úgy, ahogy kedvünk tartja" – olvashatjuk a Bogárdi Szabó István református püspökkel készített interjúban a Reformatus.hu oldalon.

Próbatételnek tartja Bogárdi Szabó István a járványt, s hozzáteszi: „Isten nem próbál meg fölöslegesen, erőnkön felül”.

„Idegen számunkra, ami most történik, hogy korlátozzák a mozgásunkat, a kapcsolattartásunkat. Az egészségügyre soha nem látott terhek hárulnak, a felelős döntéshozóknak pedig rossz és még rosszabb lehetőségek között kell mérlegelniük, miközben az emberek türelmetlenek. A modern kor elbizakodottsága elhitette velünk, hogy az állam, az orvosok, a hatóság majd mindent elrendeznek helyettünk, mi pedig úgy élünk, ahogy a kedvünk tartja” – folytatja sorait Bogárdi Szabó István.

Hogy emiatt „érdemeltük volna ki” a vírust is, nem lehet megmondani. Ugyanakkor „sokan nem veszik figyelembe az emberi együttélés normáit.

Az érdem mindig következmény

Pedig ha mindannyian igazodnánk a megfelelő értékekhez, „akkor próbatételként viszonyulnánk a helyzethez, nem csapásként. Kevesebb kétségbeeséssel, több józansággal; kevesebb istenkáromlással, több imádsággal; kevesebb mutogatással, több önfegyelemmel és reménységgel. Ki kell józanodnunk és tudomásul kell vennünk, hogy nem mi vagyunk a természet urai. Az életünk, a sorsunk, a kultúránk nem játszható újra, tehát jóval nagyobb alázatra van szükség abban, ahogy hozzáállunk a kialakult helyzethez.”

Bogárdi Szabó István szerint a jelenlegi helyzetben az is tetten érhető, hogy a mi nemzedékünk még nem tapasztalt hasonlót. Ahogy számos dolog az életünkben, a vírus is multikulturális és multietnikus. „Most pedig itt állunk megrökönyödve, mert mi magunk vagyunk a vírushordozók, mi adhatjuk tovább a másiknak. Több szeretetre és figyelemre lesz szükség a következőkben.”

„Tartsunk közböjtöt, ami azt jelenti, hogy bár közös szándékkal, de egyénileg, otthon állunk Isten elé ebben a mindannyiunkat érintő ügyben. Hívják fel ismerőseiket, barátaikat, idős testvéreiket, hogy tudják, nincsenek egyedül. Kérem, hogy ne terjesszenek félelemkeltő híreket, ne buzdítsanak felelőtlenségre a közösségi oldalakon! Lesznek nehézségek, hiszen jönnek majd üres órák és napok, amikor nem tudjuk, hogy mi a helyzet, merre tart a vírus és hol van az elhárító sereg. A szorongó, aggodalmas gondolatok erőteljesebben törhetnek majd fel belőlünk. Álljunk Isten színe elé, és az emberileg üresnek tűnő időnket töltsük vele:

„közeledjetek hozzám, és én is közeledni fogok hozzátok”

– zárja sorait a református püspök.

A teljes interjú az alábbi linken érhető el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre