Vértes András: az elmúlt öt-hat év gazdaságpolitikája igazi profi munka

Az elmúlt öt-hat év gazdaságpolitikája igazi profi munka – jelentette ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke a Magyar Nemzetnek.

A keddi lapszámban megjelent interjúban Vértes András azt mondta, hogy Magyarországnak olyan pénzügyminisztere van, aki a nemzetközi környezetet is nagyon komolyan veszi.

„Amikor elszigetelődésről beszéltünk, más irányította azt a tárcát. Amit a kormány az utóbbi öt-hat évben gazdasági ügyekben tett, az igen profi munka volt, kicsi hibákkal, ami viszont a legtermészetesebb dolog a világon”

– fogalmazott.

A GKI elnöke úgy nyilatkozott, hogy a valóság jellemzően nem igazolja a várakozásokat, az Orbán-kormány pedig sok olyan elemet is beépített a gazdaságpolitikájába, ami az eredeti tervekben nem szerepelt. Ezért az előrejelzéseknél számolni sem lehetett ezekkel – tette hozzá.

A Magyar Nemzet szembesítette Vértes Andrást cégének prognózisaival, amelyek jelentősen alábecsülték az ország gazdasági teljesítményét.

„A gazdaság nagyon bonyolult gépezet. Nem mindegy például, hogy mennyi pénz folyik be az unióból Magyarországra. Ahogy az sem, hogy éppen miként alakulnak a globális folyamatok. Ezt a legnagyobb cégeknek is nehéz előre jelezniük” – fogalmazott Vértes András.

Sok a bizonytalanság, a prognózisokat legalább öt-tíz-tizenöt éves periódusban érdemes áttekinteni.

„Ebből a szempontból malacom van, mert néhány héttel ezelőtt az egyik portál elemzése kimutatta, hogy az elmúlt tizenöt évben – az összes elemzőt, intézményt és a kormányt is figyelembe véve – a GKI volt a legpontosabb. Ez engem megnyugtat” – mondta.

A Magyar Nemzet megjegyezte, hogy 2018-ban 5,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), míg a GKI 3,8 százalékot várt. A 2017-es bővülés 4,5 százalékos volt, miközben a cég 3 százalékosat vetített előre.

Vértes András úgy reagált, hogy az alaptevékenységek növekedését könnyű belőni, de amikor arról van szó, hogy az uniós támogatások hatása mégsem cseng le, és a globális folyamatok sem olyan kedvezőtlenek, mint előzetesen várható volt, akkor lehet látni, hogy alábecsülték a számokat.

„Így például 2017-18-ban csökkentek az energiaárak, gyakorlatilag nem volt infláció Európában, mindezzel nem lehetett előre kalkulálni. Senki nem számolt azzal, hogy nulla kamatok mellett így lehet növekedni. A szocialista kormányok idején is hibáztunk és most is” – jelentette ki a GKI elnöke.
Amikor bizonytalanok a nemzetközi és a hazai események, lehet ennyit tévedni.

„Ez nem szép, de nem is katasztrófa” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország miként jöhet ki az új koronavírus okozta világjárvány kríziséből, a GKI elnöke úgy felelt: nem lehet 3 százalék feletti gazdasági növekedést produkálni, de recessziós veszély sincs még.

„Talán 2-2,5 százalékos bővüléssel megúszhatjuk a válságot”

– fogalmazott Vértes András a Magyar Nemzetnek, hozzáfűzve, hogy szükség lesz a célzott segítségre az államtól és az uniótól.

MTI 

Iratkozzon fel hírlevelünkre