Bruck András: a Szent László kórház egy lepratelep, „láttam fotókat róla”

Az önjelölt szakértőknél talán csak egy rosszabb embertípus van: a gyűlöletkeltő panaszkodók csoportja. Ők azok, akik apokalipszist vizionálnak világjárvány idején, akik lökdösődve markolják fel az utolsó guriga toalettpapírokat a boltokból, akik mindenben és mindenkiben csak a rosszat képesek látni és persze egyfolytában, minden negatív történésért a fő-fő ellenséget, a megtestesült ördögöt, Magyarország kormányát hibáztatják.

Így történt ez Bruck András esetében is, akinek március 14-i Facebook-posztját illetően (rá lehet keresni, nem jár neki ingyen reklám) nehezen dönthető el, hogy a rengeteg pontatlanság és általánosítás a gyomorforgatóbb benne, vagy a szöveget átitató konstans gyűlölet.

Írása első felében Bruck bírálja Orbán Viktor digitális oktatásra vonatkozó bejelentését – hiszen szerinte a digitális oktatásnak nálunk nincsenek meg a feltételei, főként azért, mert a pálinkafőzés fontosabb volt az egészségügynél és az oktatásnál (ezt nevezem én filmbe illő csavarnak), „aztán még a pálinkánál is fontosabb lett a migráns és Soros, meg az olimpia, vagyis a digitális oktatáshoz szükséges infrastruktúra helyett lettek stadionok dögivel”. Szinte felsorolni is képtelenség, hogy mennyi minden helyett épültek stadionok és mennyi minden helyett költhettünk volna lélegeztetőgépekre, de még egy kis migránsozás és Sorosozás is kellett, nehogy kimaradjon valami a ballib lózungáradatból.  

Természetesen áldozatokat is kellett találni – hiszen ez kötelező elem liberáliséknál –, így az arcunkba van mondva, hogy „most egyszerre mindent rázúdítanának azokra az iskolákra és tanárokra, akiket ezerszer átvertek, akiktől a Nagy Központosításban minden pénzt, jogkört, hatáskört, oktatási és egyéb szabadságot elvettek, akiket zsarolnak, megaláznak”. Hogy mivel zsarolják vagy alázzák meg a tanárokat, az nem igazán derül ki, de nem baj, az ilyen kemény szavaktól nyilván ütősebbnek tűnhet e „magvas” gondolatokkal tarkított bekezdés.

De itt jön a kedvenc részem! Asszongya: „a járványügyi hálózat és szakma Orbán alatt szétverve, beolvasztva, a képzett személyzete elcsapva, a koronavírus elleni harc központjának kinevezett Szent László kórház maga is egy lepratelep – láttam fotókat róla -, (…)”. Ó, hát én kérek elnézést! Kérem szépen, Bruck András látott fotókat a kórházról, hát nyilvánvalóan nevezhetünk lepratelepnek egy olyan épületet, amelybe be sem tettük soha a lábunkat. És bár akiben van némi belátás, az nem tagadhatja, hogy több budapesti kórház is felújításra szorul, azonban a kórházak külső állapotából kiindulva az épületekben folyó egészségügyi ellátás színvonalát, milyenségét, valamint a kormányt bírálni igen együgyű, sőt mi több, a magyar orvosok megfeszített munkáját semmibe vevő hozzáállásnak tűnik.

Bruck András posztja végén persze még belerúg egyet-kettőt a lelki szemei előtt vélhetően már saját szégyene és alkalmatlansága mocsarában fetrengő Orbán Viktorba, amikor azt írja: „Orbán és kompániája agyban, technikában, műveltségben, képzettségben kb. annyira kompetens, mint ez a birtokát kamerával védő gazda. Hiába minden, nehéz egy fosztogatásra, hazudozásra, megtévesztésre, manipulációra beállt apparátusnak valami egészen másra: szolgálatra és szolgáltatásra átállnia”.

Bruck leírta az utolsó szót, majd vélhetően saját magával elégedetten rányomott a „küldés” gombra. Akár fel is háborodhatnánk, de tudjuk, a stílus maga az ember. Legalább két dologról a poszt írója azonban igencsak elfeledkezett. Az egyik, hogy ha valakinek, akkor a ballib ellenzéknek (s főként Gyurcsányék bukott társulatának) halvány lila gőze sincs arról, mit jelent szolgálni és szolgáltatást nyújtani. A másik, hogy bár a lejáratás, a fröcsögés és a semmitmondó, unalmas jelszavak puffogtatása a rengeteg gyűlölködő ember frusztrációjának levezetésére tökéletesen alkalmas, viszont éppen a butuska, értelmet és profizmust nélkülöző kommunikációja miatt a bejegyzés íróját komolyan senki nem veheti.

Egy valamit mindenképpen megtudtunk (hogy az „író” saját szavaival éljünk): Bruck András és kompániája agyban, technikában, műveltségben, képzettségben kb. annyira lehet kompetens, mint amennyire az itt kivesézett posztból kiviláglik. Csak sajnálat illeti azokat, akik egy egész világot megpróbáló helyzetben is csak gyűlölni, vádolni, bántani, megalázni és legfőképpen panaszkodni tudnak. És a legszomorúbb az, hogy ezen már meg sem lepődünk.

Kincses Krisztina

Bruck András posztja: 

Iratkozzon fel hírlevelünkre