„Szintet lépett a járvány!” – az országos tisztifőorvos bejelentése

Sajtótájékoztatót tart az operatív törzs. Cikkünk folyamatosan frissül!

A következő napokban belépünk a második szakaszba, amikor nem lehet detektálni, ki kitől kapta meg a fertőzést – jelentette be az országos tisztifőorvos hétfő délután. Ahol nagyobb a személyes kontaktusok száma, nőni fog a fertőzések száma is.

Jelenleg is vannak olyan betegek, akik esetében nem lehet már beazonosítani, ki kitől kapta el a koronavírust.

Olyan szakaszba lépünk, ahol láthatatlan ellenséggel kell szembeszállnunk. Magyarország összes lakosa együtt kell erőfeszítést tegyen. Az életünk nem lesz olyan, mint eddig volt. 

A vírusfertőzés gátlásában mindenkinek megvan a maga szerepe. Megszoktuk, hogy hazánkban kedvező járványügyi helyzet van, így a pandémia fogalma meglehetősen új számunkra. Új magatartásformában kell kezelnünk a helyzetet, más szokásokat kell kialakítanunk, hogy magunkon és egymáson is segítsünk – mondta.

Minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat, ezeket szolgálják a frissen bevezetett kormányzati intézkedések is.

Hangsúlyozottan kérte: aki teheti, maradjon otthon, minden egyes emberi érintkezés veszélyforrást jelenthet. Akinek nem fontos, ne menjen közösségbe. Orvosi rendelőbe is csak akkor és csak az menjen, akinek feltétlenül muszáj – kérte.

Aki teheti, a nagyszülők látogatását és a tömegközlekedést is mellőzze. A személyi higiénés feltételek betartása a járvány ideje alatt kiemelkedően fontos – hívta fel a figyelmet. Mint mondta, ennek jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, minél többször mossuk meg a nap folyamán a kezünket. Ha lehet, ne nyúljunk a szemünkhöz, szánkhoz.

Mint mondta, egészséges embernek nincs szüksége maszkra. Fontos ugyanakkor, hogy az otthonunkat tartsuk tisztán.

Bejelentette: megtörtént az egészségügyi humán erőforrás átszervezése annak érdekében, hogy a rendszer a lehető legjobban szolgálja a vírus elleni küzdelmet.

Felelős magatartásra van szükség ahhoz, hogy a megbetegedések számát minimalizáljuk, amennyire csak lehet – hangsúlyozta.

A mai nap folyamán a WHO nyomán új egészségügyi protokoll kerül kidolgozásra. A halasztható jellegű műtéteket a járvány lezajlását követő időszakra halasztják, hogy az egészségügyi személyzetet tehermentesítsék és a vérkészletekkel is jobban lehessen gazdálkodni – mondta Müller Cecília. 

Az országos tisztifőorvos kijelentette: pozitív mintát egészségügyi dolgozótól még nem detektáltak.

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott: továbbra sem tiltják a liturgikus templomi cselekményeket, a temetéseket és a polgári házasságkötéseket. 

A közgyűjtemények, múzeumok, közösségi intézmények zárva maradnak, sporteseményt csak zárt kapuk mögött lehet rendezni – hangsúlyozta Lakatos Tibor.

Elmondta: a friss rendelkezéseket be nem tartók szabálysértést követnek el, akik akár 500 000 forintra is büntethetők. 

A hatósági házi karantén szabályait immáron negyvenen nem tartották be, őket hazakísérték a rendőrök. Hangsúlyozták: külföldről nem léphet be hazánkba senki, kizárólag magyar állampolgár, családokat azonban nem szakítanak szét. A határzár egyaránt vonatkozik a légi- és víziközlekedésre, valamint a vasúton érkezőkre.

Elhangzott: elképzelhető, hogy a koronavirus.gov.hu kormányzati portál támadásnak volt kitéve a nap folyamán, a körülményeket a hatóságok vizsgálják. A ma bejelentett friss intézkedések részleteinek kihirdetését illetően türelmet kértek. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre