Székely János püspök: Koronavírus – Nincs itt valami nagy aránytalanság?

A koronavírus azért foglalkoztat minket, mert a saját életünket veszélyezteti, eközben hat másodpercenként éhenhal egy gyermek.

Terjed a koronavírus, és megmozdult a világ. Egyre szigorúbb óvintézkedések lépnek életbe. Természetesen fontos minden lehetőt megtennünk a betegségek gyógyításáért, az egészségünk megőrzéséért. Isten is ezt várja, kéri az embertől, az orvosoktól, a felelős vezetőktől. Mégis, mintha volna a kialakult helyzetben valami nagy aránytalanság.

Hat másodpercenként meghal egy gyermek a Földön éhezés, vagy a legalapvetőbb gyógyszerek hiánya miatt. Ez nem mozdítja meg a világot, nem indulnak repülők, hogy élelmet szállítsanak a Föld legszegényebb országaiba. Pedig bőven volna annyi repülőgép és élelem, hogy a Földön senkinek se kelljen éhenhalnia. Ez nem üti át modern, jóléti társadalmunk ingerküszöbét. Talán azért nem, mert ez mások életéről szól. A koronavírus pedig a miénkről.

Van aztán nagyon sok lelki vírus is, ami terjed a világban, rontja, betegíti az emberek életét: ez ellen sem tesz semmit a világ. A világhálón áradó rengeteg káros, pusztító tartalom, a családok válsága, szétesése, a rengeteg ártatlanul az anyaméhben elpusztított kicsi gyermek

(csak Magyarországon 1956 óta több mint 6 millió!),

és még hosszan folytathatnánk. Van a mostani pánikban valami nagy aránytalanság.

Természetesen a koronavírus terjedésének megállítása fontos, felelősek vagyunk a magunk és egymás egészségéért, életéért. Fontos betartanunk a meghozott intézkedéseket. Néhány hívő meglepődött azon, hogy miért ürítik ki a szenteltvíz tartókat. A szenteltvíz nem valamiféle mágikus erővel rendelkező dolog. Kegyelmet közvetít, de nem mágikus módon.

Ahogyan a frigyláda jelenléte a filiszteusok elleni csatában nem akadályozta meg az izraeliták vereségét, úgy semmilyen szentelmény sem ad abszolút biztos menedéket a járvány ellen. Semmelweis Ignác felismerte a kézmosás döntő jelentőségét a gyermekágyi láz elkerülése érdekében, így nekünk is fontos a cseppfertőzés lehetséges útjainak megakadályozásán fáradoznunk.

Azt kívánom minden kedves honfitársamnak, hogy miközben megtesszük a járvány terjedésének megállításához szükséges lépéseket, gondolkodjunk el a világunk más, ennél sokkal nagyobb bajain, és szánjuk el magunkat arra, hogy a földi életünk hátralevő részében

mindent megteszünk ezeknek a koronavírusnál sokkal ártalmasabb betegségeknek a gyógyításáért!

 

Székely János 

A szerző a szombathelyi római katolikus egyházmegye püspöke.

 

Kövesse a Vasárnapot a közösségi médiában! Facebook, Instagram, Twitter; mindenhol ott vagyunk!

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre